Een gebouw van hogeschool Saxion in Enschede is donderdag gedeeltelijk uit voorzorg gesloten omdat dezelfde betonconstructie is toegepast als in de ingestorte parkeergarage van Eindhoven Airport. 

In het gebouw van de hbo-instelling wordt nader onderzoek gedaan naar de veiligheid. Volgens een eerste analyse is er geen aanleiding voor "ernstige ongerustheid".

De studenten en medewerkers van de Pabo die dit deel van het pand gebruiken worden elders ondergebracht. Volgens Saxion zijn de gevolgen van de sluiting ''relatief gering'': in totaal zijn in het bewuste gedeelte van het gebouw tien klaslokalen.

Andere gebouwen van Saxion in Enschede, Deventer en Apeldoorn zijn veilig. Voor studenten en medewerkers is maandag een informatiebijeenkomst met deskundigen.

Onderzoek

Eerder op woensdag werd bekend dat een pand van hogeschool Windesheim in Zwolle de rest van het schooljaar dicht zal blijven omdat de vloerconstructies aangepast moeten worden. Eerder werden al andere gebouwen om dezelfde reden gesloten.

In Nederland staan mogelijk 100 tot 150 gebouwen met vloeren zoals die in de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport zijn gebruikt. Branchevereniging VN Constructeurs komt tot die ruwe schatting na een inventarisatie onder grotere leden en na eigen berekeningen.

De 'verdachte' vloeren zijn voornamelijk te vinden in ziekenhuizen, scholen, kantoren en parkeergarages die de afgelopen achttien jaar zijn opgeleverd. Een woordvoerder van de vereniging bevestigt een bericht hierover van RTL Nieuws.

Bij de panden is gewerkt met breedplaten waarover beton is gestort. ''Het risico lijkt groter als daarbij zelfverdichtend beton is gebruikt bij platen die een glad oppervlak hadden.’’

Inventarisatie

Nadat deskundigen wegens de instorting in Eindhoven aan de bel hadden getrokken vroeg het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeenten te inventariseren of er op hun grondgebied zulke gebouwen staan.

''Via die weg zal moeten blijken hoeveel gebouwen het uiteindelijk zijn’’, aldus de zegsman van VN Constructeurs. Van onmiddellijk gevaar zou volgens de vereniging geen sprake zijn.

Parkeergarage in aanbouw vlakbij Eindhoven Airport deels ingestort
33
Parkeergarage in aanbouw vlakbij Eindhoven Airport deels ingestort