Drie mannen uit Amsterdam en Voorst zijn veroordeeld tot celstraffen van 26 tot 30 maanden wegens een extreem gewelddadige plofkraak op een bankgebouw in het Gelderse Twello in september 2016. 

Twee andere verdachten, uit Amstelveen en Voorst, werden dinsdag vrijgesproken door de rechtbank in Almelo wegens gebrek aan bewijs.

In september vorig jaar vloog 's nachts de pui van een Rabobankfiliaal in Twello er met een enorme knal uit. Brokstukken kwamen tientallen meters verderop terecht, het hele dorp schrok op uit zijn slaap.

Dezelfde dag werden de vijf verdachten opgepakt in de woning van een van hen in Voorst. Daar trof de politie ook de buit aan, zo'n 200.000 euro.

Het Openbaar Ministerie had bij de behandeling van de zaak vier weken geleden tegen vier van hen celstraffen van drie en vier jaar geëist. De rol van de vijfde verdachte was onduidelijk voor het OM. Volgens de rechters geldt dat dus voor nog een verdachte.

Kosten

De drie mannen die nu schuldig zijn bevonden draaien ook op voor de kosten van de schade aan het bankgebouw, zo'n 167.000 euro.

Op camerabeelden was vastgelegd hoe de drie veroordeelden de plofkraak uitvoerden. Ook DNA-sporen wezen in hun richting. Alle verdachten ontkenden tijdens de zitting enige betrokkenheid. Twee van de drie waren eerder voor plofkraken veroordeeld.

De plofkraak in Twello was de eerste in ons land waarbij extreem zware explosieven werden gebruikt. Voorheen werden dergelijke kraken uitgevoerd met behulp van gas, maar midden vorig jaar troffen de banken maatregelen waardoor dat niet meer effectief was.