De Haagse politiemol Amine A. (28) is dinsdag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens schending van zijn ambtsgeheim en lidmaatschap van een criminele organisatie. 

De rechtbank vindt bewezen dat A. informatie uit de politiesystemen over hennepkwekerijen heeft doorverkocht. Tegen A. was door het Openbaar Ministerie eerder vijf jaar cel geëist.

De voormalig hoofdagent bij de Haagse politie heeft die informatie in 2016 doorgespeeld aan zijn vriend Yassine H., aldus het vonnis. H. haalde de kwekerijen samen met anderen leeg, voordat de politie daar een inval deed.

A. was volgens de rechtbank zo actief betrokken bij de inbraken en pogingen daartoe dat hij ook voor drie pogingen tot inbraak in hennepkwekerijen is veroordeeld. 

 "A. heeft niet alleen zijn directe collega’s, maar ook de politie als geheel op deze manier besodemieterd en een slechte naam bezorgd", aldus de rechter.

Straffen

H., tegen wie vier jaar gevangenis werd geëist, is veroordeeld tot 3,5 jaar cel. De straffen vallen voor beide mannen iets lager uit dan geëist omdat de rechtbank alleen bewijs ziet voor een kortere periode van strafbare handelingen.

Twee broers, neven van H., werden vrijgesproken van deelname aan de criminele organisatie, maar werden veroordeeld voor het proberen leeg te halen van een hennepkwekerij. Zij krijgen een gevangenisstraf van 3 en 4 maanden. Een andere medeverdachte werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.