Admilson R., die wordt verdacht van drie moorden in Drenthe in 2012 en 2013, is maandagochtend door de politie met geweld afgevoerd uit de rechtszaal van het gerechtshof in Leeuwarden.

Aan de orde was de rechtsbijstand van R. tijdens de behandeling van de zaak. R. had aangegeven geen advocaat meer te willen hebben. R. gaf aan dat hij liever niet had willen komen en hij levenslang verdient.

''Jullie bepalen mijn straf. Maar ik mijn tijd", zei hij. Daarop sprong hij op, waarna vier parketwachten hem beetgrepen en afvoerden. Hij bleek een klein, scherp voorwerp op zak te hebben. R. wilde een statement maken, zo liet hij later weten.

Volgens aanwezige media in de rechtszaal had R. ook de kans om zichzelf te verwonden met het voorwerp, maar zijn verwondingen zijn niet ernstig. R. is teruggebracht naar zijn cel. Hij is maandag niet teruggekomen in de rechtszaal. Zijn zaak zal pas volgend jaar opnieuw worden behandeld.

De zaak tegen zijn broer Marcos R. ging aanvankelijk wel door, maar de rechter besloot maandagmiddag om ook die zaak voorlopig op te schorten. 

De twee mannen worden verdacht van drie roofmoorden in Dwingeloo en Exloo. De zaken werden maandag behandeld bij het gerechtshof nadat extra onderzoek was gedaan.

Onderzoek

De broers worden verdacht van het neerschieten van Berend Smit (55) uit Dwingeloo in november 2012. In juli 2013 zouden ze Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo hebben gewurgd. In beide gevallen werd geld gestolen. In november vorig jaar leek er al uitspraak te komen, maar het hof wilde extra onderzoek naar de dood van Smit om te bepalen of er sprake was van moord of doodslag.

De rechtbank veroordeelde de broers eerder tot dertig jaar cel. Admilson kreeg ook tbs met dwangverpleging. Het OM vond deze straffen te laag.