De Audi A6 3.0 liter turbodiesel is de nieuwste aanwinst van de politie. De wagen moet ervoor zorgen dat agenten bij achtervolgingen meer successen boeken.

De politie meldt zaterdag dat de auto's worden aangeschaft als opvolger van de huidige negentig Volvo’s V70, die geleidelijk worden vervangen.

Net als van de V70, komen er ook negentig voertuigen van het type A6, de zogeheten Snelle Interventie Voertuigen (SIV's), zoals ze in politiejargon worden genoemd. De nadruk van de inzet van deze SIV's ligt bij criminaliteitsbestrijding op de weg. 

Volgens korpschef Erik Akerboom biedt het nieuwe wagenpark ''antwoorden op mobiele bandieten, plof- en ramkrakers, verkeershufters en ander gespuis in snelle bolides'', zo laat hij via Twitter weten.

Eisen

De politie had van tevoren een aantal eisen aan de nieuwe politieauto gesteld. Politiemensen mochten daarover meepraten. Zo moest het voertuig een topsnelheid hebben van ten minste 250 kilometer per uur. Ook dient het voertuig binnen zeven seconden te kunnen accelereren naar honderd kilometer per uur. De Audi A6 3.0 TDI Avant Quattro S-tronic voldoet in ieder geval aan die eisen. 

De Audi's worden geleverd door autobedrijf Pon. Tegen de uitkomst van de aanbesteding kunnen de overige inschrijvers tot 10 november bezwaar maken.

Als alles goed gaat rijdt de eerste Audi A6 in politiekleuren in het voorjaar van 2018 op de weg.