De 24-jarige Mamadou D. heeft donderdag een gevangenisstaf van dertig maanden opgelegd gekregen voor de mishandeling van twee mannen in oktober vorig jaar.

De rechtbank in Amsterdam oordeelt, net als het Openbaar Ministerie, dat niet kan worden vastgesteld dat het om homogerelateerd geweld ging. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van ruim 8000 euro. 

Het incident deed veel stof opwaaien, omdat aanvankelijk het vermoeden bestond dat het geweld te maken had met de seksuele aard van de twee slachtoffers. 

Het paar werd in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 oktober door drie mannen toegetakeld toen ze van een feestje kwamen. Op de pont zouden de daders de twee al hebben lopen jennen. Volgens een getuige riep de dader 'homootje, homootje', maar dit hebben de slachtoffers niet gehoord of zo ervaren.

Nadat de mannen met hun scooter van de pont af waren gereden, botsten ze tegen die van de verdachten en belandden ze op de grond. De mannen werden vervolgens volledig in elkaar geschopt en geslagen. Een van de slachtoffers liep een schedelbreuk en een bloeding aan de hersenen op. 

Verdachten

Een van de medeverdachten komt op een later moment voor de rechter. Het OM moet nog een beslissing nemen over de vervolging van de derde verdachte in de zaak.