De rechtbank in Den Haag heeft de man die in september vorig jaar een benzinestation in Gouda binnenreed een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar opgelegd.

De rechtbank acht Daniël C. schuldig aan brandstichting, poging tot doodslag, vernieling en rijden onder invloed. Hij krijgt geen tbs opgelegd omdat hij niet aan onderzoeken mee wilde werken.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden zes jaar cel tegen de man geëist

De 34-jarige man zonder vaste woonplaats zou met de aanrijding een einde aan zijn leven hebben willen maken. Behalve C. zelf, raakte bij de actie niemand gewond. De aanklager noemde dat eerder al ''een klein wonder", gezien de ravage die de aanrijding veroorzaakte.

Vlammenzee

Door zijn handelen, heeft C. volgens de rechtbank de kans aanvaard dat mensen om het leven zouden kunnen komen. ''De mensen die met hun auto naast de geraakte pomp stonden, konden zich ternauwernood uit de voeten maken. De mensen in de tankshop zagen de auto met grote snelheid op zich afkomen en hebben gevreesd voor hun leven", aldus de rechtbank.

De man kwam het benzinestation De Andel aan de A12 op hoge snelheid binnenrijden, waarna er diverse explosies en een vlammenzee ontstonden. De man kon door omstanders uit zijn auto worden bevrijd.

Tankstation De Andel brandde die nacht volledig uit en de schade was zo'n drie miljoen euro.