Twee medewerkers van verpakkingsfabriek Huhtamaki in Franeker zijn maandagavond onwel geworden nadat ze in aanraking waren gekomen met waterstofsulfide.

De medewerkers van de fabriek werden naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn inmiddels weer thuis en maken het goed, meldt de brandweer. Eerder was er nog sprake van drie mensen die onwel waren geworden. 

Het giftige gas, ook wel zwavelwaterstof (H2S) genoemd, was het gevolg van roestvorming in buizen en machines die tijdelijk niet werden gebruikt en met een zuur werden gespoeld.

Een aantal inwoners in de omgeving van het bedrijf aan de Zuidelijke Industrieweg klaagde maandagavond over prikkende ogen. Omdat de brandweer aanvankelijk niet wist om welke stof het ging werd omwonenden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. De gemeente had uit voorzorg een rampenteam samengesteld om eventueel evacuatie van bewoners te regelen als dat nodig mocht zijn.

De gemeente had na het incident uit voorzorg een rampenteam samengesteld om eventueel evacuatie van bewoners te regelen als dat nodig mocht zijn. In de nacht werden rondom het bedrijf geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. Daarop schaalde de brandweer af en werd het advies om ramen en deuren te sluiten ingetrokken.