Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verwijst sinds deze week secties door naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Er zullen maandelijks tussen de vijf en tien lijken naar België worden gebracht voor onderzoek vanwege logistieke problemen bij het NFI.

Dat meldt NPO Radio 1-programma Argos zaterdag om 14.00 uur in de uitzending. Het gaat om lichamen van mensen die mogelijk of zeker het slachtoffer zijn geworden van een misdrijf.

Het Openbaar Ministerie en de politie zijn akkoord met deze werkwijze, melden zij Argos. Het NFI kampte al langere tijd met personeelstekorten en capaciteitsproblemen. Door het overlijden van een van de forensische pathologen is dat probleem veel nijpender geworden.

In 2016 heeft het NFI 262 gerechtelijke secties uitgevoerd.

Puinhoop

De capaciteitsproblemen met het NFI spelen al veel langer. In april 2016 luidden medewerkers de noodklok in de Volkskrant. Zij stelden zich zorgen te maken over de kwaliteit van de onderzoeken.

De organisatorische problemen zouden ertoe kunnen leiden dat verdachten vrijuit zouden gaan, zo vreesden zij. De medewerkers spreken van een "puinhoop". Zo zouden onderzoeken niet op tijd worden afgerond, levertijden stijgen en robots programmeerfouten hebben.

Door die programmeerfouten zou bewijsmateriaal voor strafzaken verloren zijn gegaan.