De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wordt zaterdag begraven. Voorafgaand aan de begrafenis is Van der Laan in besloten kring herdacht in het Koninklijk Concertgebouw.

Premier Mark Rutte was een van de sprekers tijdens de besloten dienst. ''Bij Eberhard vielen persoon en functie samen op een manier die je maar zelden ziet. Hij was vóór alles burgemeester en Amsterdammer onder de Amsterdammers'', aldus een deel van zijn toespraak.

Ruim duizend mensen, waaronder familieleden, vrienden, collega's en andere relaties waren bij de herdenking aanwezig. Er waren optredens van Wende Snijders, enkele leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, Trio Bier en Acda en De Munnik.

Een paar honderd Amsterdammers stonden bij het Concertgebouw om een laatste groet te brengen aan burgemeester Eberhard van der Laan. Aanwezigen omschreven het als een 'kippenvelmoment'.

Applaus bij aankomst kist Van der Laan in Concertgebouw
62
Applaus bij aankomst kist Van der Laan in Concertgebouw

Vlaggen halfstok

De vlaggen hangen zaterdag op alle hoofdgebouwen van de overheid halfstok. Dit geldt ook voor de gebouwen van provincies en gemeenten. Het is voor het eerst dat de vlaggen in het hele land halfstok hangen na het overlijden van één persoon die geen deel uitmaakt van het Koninklijk Huis.

Verder luidden de gemeentelijke klokken van de torens in de hoofdstad om 12.50 uur voor Van der Laan en rijden de politie- en brandweervoertuigen met rouwlintjes. Om 13.00, toen de dienst begon, stond het Amsterdamse openbaar vervoer een minuut stil.

Bloemenzee

Vrijdag kon het publiek al afscheid nemen van de burgemeester. Duizenden mensen liepen in het Concertgebouw langs zijn met een bloemenzee omringde kist om hem een laatste groet te brengen.

Van der Laan stierf vorige week op 62-jarige leeftijd aan longkanker. De burgemeester werkte nadat bekend werd dat hij ongeneeslijk ziek was nog acht maanden door. Tot half september, toen hij in een brief aan alle Amsterdammers vertelde dat hij zijn taken had neergelegd.