Hulp Nederlandse agenten op Sint Maarten nog 'paar maanden' nodig

De aanwezigheid van een Nederlandse politiemacht op het eiland Sint Maarten blijft nog zeker enkele maanden gehandhaafd. De agenten zijn voorlopig nog nodig om Sint Maarten te helpen om de boel weer op de rit te krijgen na orkaan Irma.

Politiewoordvoerder Thomas Aling laat vrijdag weten dat iedere keer opnieuw wordt gekeken ''naar de behoefte op het eiland". Al blijven volgens hem de ongeveer zeventig Nederlandse agenten nog zeker ''een paar maanden" nodig.

Ze helpen vooral met surveilleren en recherchewerk. Aling spreekt van een aantal positieve ontwikkelingen met betrekking tot de veiligheid. Hij wijst onder meer op het intrekken van de avondklok.

Ook plunderingen zijn zo goed als gestopt. Mogelijk wordt er daarom eerst op straat afgeschaald, geeft Aling aan.

Avondklok

''Het is goed dat de avondklok eraf is", zegt Aling, zodat Sint Maarten weer als een normale maatschappij kan functioneren. ''Uiteindelijk gaat het erom dat het eiland het allemaal zelf kan."

Politie is daarnaast drukdoende met het opsporen van plunderaars en om erachter te komen wie wat gedaan heeft vlak na orkaan Irma. Dat vergt volgens Aling veel tijd, maar daar is op het eiland wel veel behoefte aan. Want veel mensen zijn ''heel erg boos over" wat er in die eerste periode is gebeurd.

Lees meer over:
Tip de redactie