Sint Maarten krijgt toch financiële steun van EU na orkaan Irma

Het door orkaan Irma getroffen Sint Maarten kan rekenen op financiële steun van de Europese Commissie. Brussel "staat klaar om beschikbare Europese fondsen naar Sint Maarten en Saint-Martin te sturen".

Dat schrijft voorzitter Jean-Claude Juncker aan de voorzitter van het Europees Parlement vrijdag in een brief.

Doordat het Nederlandse deel van Sint Maarten een andere staatkundige status heeft dan het Franse deel, kan het officieel geen aanspraak maken op het Solidariteitsfonds van de EU. Parlementsvoorzitter Antonio Tajani had bij Juncker aangedrongen op een oplossing, ook als het geld uit andere fondsen zou moeten komen.

Juncker is het ermee eens dat beide landen op gelijke manier worden gesteund bij de heropbouw, schrijft hij.

Blijdschap

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is heel blij. "Het was niet uit te leggen dat het Nederlandse deel minder aanspraak zou kunnen maken dan het Franse deel. De EU kijkt gelukkig verder dan juridische details als het gaat om slachtoffers van natuurrampen weer op de been te krijgen."

Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties spreekt van "goed nieuws." Hij benadrukt dat het leeuwendeel van de hulp sowieso van Nederlandse kant moet komen. Daarbij heb je "goede garanties" nodig dat je met dat grote geld niet ook de grote criminaliteit aantrekt, vindt Plasterk.

Eerst moet ervoor worden gezorgd dat het geld op de juiste plek terechtkomt en de grensbewaking in orde is, voordat het geplande hulpfonds kan worden ingezet om Sint Maarten weer op te bouwen.

Plasterk herhaalde vrijdag dat er een enorm bedrag nodig is om de schade op Sint Maarten weer te herstellen en het eiland bestand te maken tegen een nieuwe orkaan. Hij noemde daarbij geen bedrag. Voor de andere getroffen Caribische eilanden Saba en Sint Eustatius komen aparte budgetten.

Lees meer over:
Tip de redactie