De politie en het Openbaar Ministerie roepen winkeliers op om betere beveiligingscamera's aan te schaffen, zodat daders op de beelden kunnen worden herkend. Op de helft van de beveiligingscamera's in winkels zijn daders nu niet te herkennen.

Dat blijkt uit onderzoek dat werd gedaan in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, waarvoor de beelden bij tweehonderd winkels werden bekeken. 

Een ruime meerderheid van de ondervraagde winkeliers zei de camera's in te zetten als preventie en voor een beter veiligheidsgevoel van het personeel. Wanneer daders weten dat ze worden gefilmd, zullen ze geen overval plegen, is daarbij de gedachte.

Uit het onderzoek blijkt echter dat de meerderheid van de camerabeelden daardoor niet gebruikt kan worden ingezet bij opsporing, omdat daders simpelweg niet herkenbaar in beeld worden gebracht.

Verkeerde plaats

Ook hangen camera's vaak op de verkeerde plaats. Bovendien hangen in drie op de tien van de winkels of horecagelegenheden helemaal  geen camera's.

Frans Pommer, landelijk coördinerend officier van justitie High Impact Crime van het Openbaar Ministerie, zegt hierover: "Hoe slechter de herkenbaarheid, hoe slechter de bewijsbaarheid. Om een zaak rond te krijgen, heb je als officier van justitie weinig aan dit soort opnames. Daders komen dan misschien weg met hun vergrijp, terwijl je met een scherp camerabeeld juist het plaatje van een overval compleet kunt krijgen en je de dader kunt aanpakken."

Investering

Detailhandel Nederland erkent het belang van goede beveiligingscamera's, maar wijst op de kosten. Voor met name kleine winkeliers zijn de kosten van enkele honderden euro's vaak een struikelblok, zegt woordvoerder Bert van Steeg. "Het is te makkelijk om te zeggen: koop een camera en dan is het probleem opgelost."

Daarnaast wijst de branchevereniging op het belang van opsporing door de politie. "Winkeliers moeten vervolgens ook het vertrouwen hebben dat er iets met die beelden gebeurt. Ook daar moeten we in blijven investeren. Het heeft allemaal met elkaar te maken."