Het bedrijf Eurogrit in Dordrecht, dat straalmiddelen levert voor onder meer gevelreiniging, roept een straalgrit terug omdat er asbest in verwerkt zit. Het bedrijf levert aan ruim honderd professionele straalbedrijven in Nederland, zei een woordvoerder van Eurogrit zaterdag.

Klanten wordt geadviseerd het spul niet meer te gebruiken en terug te brengen. Het bedrijf kan niet zeggen hoeveel mensen ermee in contact zijn gekomen. Het wordt voornamelijk gebruikt door professionele straalbedrijven die het gebruiken als reinigingsmiddel.

Het bedrijf heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingelicht.

Volgens Eurogrit zijn de tot dusver aangetroffen hoeveelheden chrysotiel (ook 'witte asbest' genoemd) heel gering. Maar als het wordt gebruikt bij straalwerkzaamheden kan er bij langdurige blootstelling gevaar zijn voor de gezondheid, aldus het bedrijf.

Tata Steel

Eurogrit leverde onder meer aan een firma die straalwerkzaamheden verrichte bij Tata Steel in IJmuiden. Op zeker zes plaatsen in de buitenlucht is asbesthoudend grit aangetroffen. Deze locaties zijn afgezet en de staalwerkzaamheden zijn voorlopig gestaakt, zei een woordvoerder.

Het personeel van Tata Steel is ingelicht. Er wordt een informatiecentrum ingericht waar ongeruste werknemers met vragen terecht kunnen.

Ook in het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) is asbest aangetroffen, nadat een straalbedrijf bezig was geweest met schoonmaakwerkzaamheden.

Vrijdag moesten 120 medewerkers uit voorzorg eerst douchen en omkleden in 'ontsmettingscontainers' voordat ze het terrein mochten verlaten. AEB besloot hiertoe nadat het kreeg te horen dat er asbestvezels in het grit zaten.

Rotterdam

In Rotterdam zijn de onderhoudswerkzaamheden aan de Willemsbrug stilgelegd, omdat er asbest in het grit zit. Het werd gebruikt om de oude verflaag van de brug te stralen.

Omdat de pylonen waaraan wordt gewerkt ingepakt zijn in een beschermende tent is het straalgrit voor zover bekend niet buiten het werkterrein gekomen, liet de gemeente weten. Omwonenden worden zo snel mogelijk geïnformeerd via een bewonersbrief.