De aankomende regeringscoalitie  maakt bijna 500 miljoen euro vrij voor het verlagen van de werkdruk in het basisonderwijs. Dat hebben de formerende partijen woensdag, een dag voor de landelijke lerarenstaking, naar de media gelekt. De bonden hebben aangekondigd dat de staking toch doorgaat.

Ingewijden bevestigen aan NU.nl dat VVD, CDA, ChristenUnie en D66 hebben afgesproken dat er bijna 500 miljoen wordt vrijgemaakt, zoals RTL Nieuws eerder op basis van bronnen wist te melden.

Het bedrag komt bovenop de 270 miljoen euro om de salarissen van de leerkrachten te verhogen, die op Prinsjesdag werd aangekondigd door het demissionair kabinet. Het kleine half miljard kan bijvoorbeeld worden besteed aan het vormen van kleinere klassen en het inhuren van onderwijsassistenten. 

De politieke partijen voldoen daarmee aan een deel van de eisenlijst van de onderwijsvakbonden, die voor het verlagen van de werkdruk hetzelfde bedrag voor ogen hadden. De bonden willen ook een totaalbedrag van 900 miljoen euro voor het verhogen van de salarissen. Bij elkaar willen de bonden 1,4 miljard aan extra geld naar het onderwijs.

Toch staken

Ondanks de belofte van het aankomende kabinet gaat de landelijke staking donderdag gewoon door, zegt een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) woensdagavond. "Eerst zien en dan geloven."

''En als het klopt, dan vinden wij het nog niet genoeg'', laat ze weten vanuit het Zuiderpark in Den Haag, waar de voorbereidingen voor de landelijke manifestatie in volle gang zijn. De organisatoren denken dat die zo'n dertigduizend leerkrachten zal trekken. 

Ook CNV Onderwijs benadrukt dat de staking doorgaat. Voorzitter Loek Schueler noemt het wel ''heel mooi'' als er inderdaad 500 miljoen euro komt om de werkdruk te verminderen. ''Maar ik zie dat eerst graag zwart op wit in een regeerakkoord.''

Salarisverschil

Naar verwachting leggen op 90 procent van de bassischolen de leraren het werk neer uit protest tegen de hoge werkdruk, het verschil tussen hun lonen en die van docenten in het voortgezet onderwijs en een groeiend lerarentekort.

De organisatoren denken dat de demonstratie in Den Haag zo'n dertigduizend leerkrachten zal trekken.