De 25-jarige Anne Faber is, na dertien dagen vermist te zijn geweest, op 12 oktober dood aangetroffen in een natuurgebied in Zeewolde. Michael P. wordt vervolgd voor moord of doodslag en de verkrachting van de vrouw. Dit is wat we weten over de zaak. 

De 27-jarige P. staat op 10 januari voor de rechter voor het verkrachten en doden van de 25-jarige Faber uit Utrecht. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. 

De exacte toedracht van haar dood is nog niet met zekerheid vastgesteld en daarom wordt gesproken van moord of doodslag, laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. Bij moord is sprake van het opzettelijk en volgens plan iemand van het leven beroven. Als er sprake is van doodslag, wil dit zeggen dat iemand opzettelijk om het leven is gebracht, maar hiertoe geen vooropgezet plan was. 

De inhoudelijke behandeling van de zaak, waarin ook een strafeis bekend zal worden gemaakt, volgt pas als het politieonderzoek is afgerond. Het is nog niet bekend wanneer dit is. 

De zoektocht naar de lang vermiste Anne Faber (25) van dag tot dag
180
De zoektocht naar de lang vermiste Anne Faber (25) van dag tot dag

De verdachte wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

De geestelijke gezondheid van Michael P. zal worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). De uitslagen hiervan zullen nog een tijd op zich laten wachten, volgens justitie. Een opname in het PBC duurt zeven weken en daarna moeten de onderzoekers nog een rapportage maken.

Volgens zijn advocaat Niels Dorrestein heeft P. toegezegd mee te werken aan het onderzoek in het PBC. 

De man zat een lange straf uit voor het verkrachten van twee minderjarige meisjes. 

In 2010 is de 27-jarige man tot zestien jaar celstraf veroordeeld voor het verkrachten van twee meisjes in Nijkerk. In hoger beroep is dit verlaagd naar elf jaar cel. 

P. had een kamer op een forensisch psychiatrische afdeling van kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Hij werkte hier aan zijn terugkeer in de maatschappij. 

Na de aanhouding van Michael P. ontstaat veel onrust over de kliniek en zijn vrijheden. 

Na de aanhouding van de verdachte zijn veel vragen gerezen over zijn bewegingsruimte en over de situatie in de kliniek waar hij verbleef. Zo kon hij een avondopleiding volgen aan een school in Houten. 

Zowel de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) doen onderzoek naar de gang van zaken. 

In een eerste conclusie van de inspecties, overgenomen door minister Sander Dekker (Justitie en Veiligheid), is gemeld dat Altrecht Aventurijn tot nader order geen patiënten met complexe problematiek mag opnemen. Uit onderzoek bleek dat de patiënten aan drugs konden komen en dat op piekmomenten tot 20 procent van de diensten van medewerkers door invalskrachten werd gedaan. Dit zorgde voor een onveilig gevoel.

De OvV bekijkt vooral de wijze waarop in de re-integratie van gedetineerden met een psychische aandoening en tbs'ers rekening wordt gehouden met de veiligheid van de samenleving. 

Het lichaam van Anne Faber werd donderdag 12 oktober gevonden in Zeewolde.

De politie trof het lichaam van Faber aan bij het Nulderpad in Zeewolde, op aanwijzing van de verdachte. Michael P. werd op 9 oktober aangehouden op verdenking van betrokkenheid in de zaak. 

De politie kwam de man op het spoor nadat DNA op de jas van de vrouw naar hem leidde. Het kledingstuk werd tijdens een zoektocht naar Faber aangetroffen in Huis ter Heide. Ook zijn er bloedsporen van de vrouw gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had.

Zoekploegen hebben bijna twee weken gezocht naar de vrouw.

In de omgeving van Huis ter Heide en Den Dolder hebben in de weken na haar vermissing meerdere zoekacties plaatsgevonden. De politie werd onder andere bijgestaan door de Mobiele Eenheid (ME), defensie, het Rode Kruis, vrijwilligers en familie en vrienden van Anne Faber. 

In de eerste week van oktober werden de jas, rugzak en fiets van de vrouw teruggevonden in Huis ter Heide. 

Faber verdween tijdens een fietstochtje.

De 25-jarige Faber vertrok vrijdag 29 september rond 16.30 uur uit Utrecht voor een fietstocht. De vrouw stuurde om 18.50 uur een foto van zichzelf naar haar vriend. Op dat moment stond ze in Baarn bij de kruising Hilversumsestraatweg/Amsterdamsestraatweg.

Dit is het laatste contact dat de vrouw heeft gehad.