Dit is wat we weten over de zaak rond de dood van Anne (25)

De 25-jarige Anne is, na dertien dagen vermist te zijn geweest, op 12 oktober dood aangetroffen in een natuurgebied in Zeewolde. Michael P. wordt vervolgd voor moord of doodslag en de verkrachting van de vrouw. Dit is wat we weten over de zaak. 

De 27-jarige P. staat op 10 januari voor de rechter voor het doden van de 25-jarige vrouw uit Utrecht. De exacte toedracht is nog niet met zekerheid vastgesteld en daarom wordt gesproken van moord of doodslag, laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. 

Bij moord is sprake van het opzettelijk en volgens plan iemand van het leven beroven. Als er sprake is van doodslag, wil dit zeggen dat iemand opzettelijk om het leven is gebracht, maar hiertoe geen vooropgezet plan was. 

De geestelijke gezondheid van de man zal worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De uitslagen hiervan zullen een paar maanden op zich laten wachten, volgens justitie. Volgens zijn advocaat Niels Dorrestein heeft P. toegezegd mee te werken aan het onderzoek. 

Het lichaam van Anne werd donderdag 12 oktober gevonden in Zeewolde.

De politie trof het lichaam van de vrouw bij het Nulderpad in Zeewolde aan op aanwijzing van P. De man werd op 9 oktober aangehouden op verdenking van betrokkenheid in de zaak. Zijn voorarrest is op 19 oktober met negentig dagen verlengd. 

De politie kwam P. op het spoor nadat DNA op de jas van Anne naar hem leidde. Het kledingstuk werd tijdens een zoektocht naar de vrouw aangetroffen in Huis ter Heide. Ook zijn er bloedsporen van de vrouw gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had.

De man zat een lange straf uit voor het verkrachten van twee minderjarige meisjes. 

In 2010 werd de 27-jarige man tot zestien jaar celstraf veroordeeld voor het verkrachten van twee meisjes in Nijkerk. In hoger beroep is dit verlaagd naar elf jaar cel. 

P. had een kamer op een forensisch psychiatrische afdeling van kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Hij werkte hier aan zijn terugkeer in de maatschappij. 

De kliniek waar P. verbleef mag geen complexe patënten meer opnemen.

De kliniek in Den Dolder mag tot nader order geen patiënten met complexe problematiek opnemen. Dit heeft minister Sander Dekker (Justitie en Veiligheid) besloten op advies van de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Eerst moet de kliniek waar Michael P. een kamer had, de zorg verbeteren. Uit onderzoek bleek dat de patiënten aan drugs konden komen en dat op piekmomenten tot 20 procent van de diensten van medewerkers door invalskrachten werd gedaan. Dit zorgde voor een onveilig gevoel, melden de inspecties. 

Na de aanhouding van P. zijn veel vragen gerezen over de bewegingsruimte van de man en over de situatie in de kliniek waar hij verbleef. 

Zoekploegen hebben bijna twee weken gezocht naar Anne.

In de omgeving van Huis ter Heide en Den Dolder hebben in de weken na haar vermissing meerdere zoekacties plaatsgevonden. De politie werd onder andere bijgestaan door de Mobiele Eenheid (ME), defensie, het Rode Kruis, vrijwilligers en familie en vrienden van Anne. 

Dinsdag 3 oktober werd Anne's jas in Huis ter Heide aangetroffen door een vrijwilliger. Twee dagen later vonden agenten haar fiets in een vijver.

Anne verdween tijdens een fietstochtje.

De 25-jarige vrouw vertrok vrijdag 29 september rond 16.30 uur uit Rijnsweerd (Utrecht) voor een fietstocht. De vrouw stuurde om 18.50 uur een foto van zichzelf naar haar vriend. Op dat moment stond ze in Baarn bij de kruising Hilversumsestraatweg/Amsterdamsestraatweg.

Dit is het laatste contact dat de vrouw heeft gehad. 

Lees meer over:
Tip de redactie