Het Openbaar Ministerie eist zes jaar cel tegen een 34-jarige man die vorig jaar opzettelijk een benzinestation in Gouda inreed met zijn auto.

De verdachte, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, zei direct na het incident dat hij zich van het leven wilde beroven, meldt het OM.

Later beriep hij zich op zijn zwijgrecht, maar de officier van justitie gaat uit van zijn eerste ongedwongen verklaring.

Dat er naast de verdachte zelf niemand gewond is geraakt, mag volgens de officier van justitie een klein wonder heten.

Vlammenzee

De auto van de verdachte kwam door de lucht, op het dak, het tankstation binnenvliegen. Vervolgens ontstond er een vlammenzee en diverse explosies. Omstanders konden de verdachte nog uit zijn auto halen.

Volgens de officier van justitie pleegde de verdachte die avond een aanslag, maar was die niet met terroristisch oogmerk.

Tankstation bij Gouda volledig uitgebrand
Tankstation bij Gouda volledig uitgebrand

Zelfzuchtig

"Dat verdachte op dat moment geen andere uitweg zag dan het beëindigen van zijn leven, is natuurlijk tragisch", zegt de officier van justitie. "De keuze echter om daarbij onschuldige omstanders grote risico's te laten lopen, is ronduit onbegrijpelijk, zelfzuchtig en terecht strafbaar."

Tankstation De Andel brandde die nacht volledig uit en de schade was ruim vier miljoen euro.

De uitspraak is over twee weken.