De rechtbank in Maastricht heeft ex-PVV-er Michael Heemels dinsdag veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank heeft Heemels als voorzitter van de Limburgse PVV-Statenfractie zo'n 177.000 euro achterover gedrukt.

Dat bedrag was gemeenschapsgeld, bedoeld voor de Statenfractie van de PVV. Inclusief accountantskosten moet Heemels ruim 183.000 euro terugbetalen.

Heemels verduisterde het geld tussen 2012 en 2016 en maakte valse facturen om ontdekking te voorkomen. De PVV ontdekte in 2016 onregelmatigheden in de kas.

Daarop trad Heemels af als Statenlid en bekende hij de fraude deels. Het geld komt van de provincie en is bedoeld ter ondersteuning van de Statenfractie. Limburg eist de 177.000 euro dan ook terug van de PVV, omdat het voor andere doeleinden dan voor fractiewerk is benut.

Wilders

Wilders noemt de veroordeling "niet meer dan terecht". "Het was geld van de balastingbetaler, bedoeld om de PVV in de Provinciale Staten van Limburg te financieren."

Van een te hoge werkdruk die er volgens Heemels was, wil Wilders niets weten. "Als het al waar is, is dat geen vrijbrief om geld van de belastingbetaler achterover te drukken", aldus de PVV-leider.

Heemels gebruikte het geld volgens het OM vooral om een luxe uitstapjes en zijn drugsverslaving te financiëren. Eerder tijdens het proces stelde Heemels zich diep te schamen. "Ik zocht mijn heil in het verdoven van stress en zakte steeds dieper weg'', zei hij. ''Het spijt me wat ik heb gedaan. Ik heb het vertrouwen van mensen geschonden.''