Tegen een 22-jarige man uit Pannerden is vrijdag vijf jaar cel geëist. Hij zou in december 2015 met een vuurwerkbom een aanslag hebben gepleegd op de woning van een Somalisch gezin in zijn woonplaats.

Door de ontploffing van de vuurwerkbom raakte de woning in de Gelderse plaats zwaar beschadigd. De bom was op het raam naast de voordeur geplakt en aangestoken. 

Op de buitendeur en de ruit van de garage waren pamfletten aangebracht met een foto van PVV-leider Geert Wilders, met daaronder de tekst: ''Blank is beter. Eigen volk eerst! Allochtonen moeten weg hier! Dit is pas het begin!’’

Het gezin is na de aanslag verhuisd, maar volgens de officier van justitie is er ook geestelijk veel schade bij de slachtoffers. ''De vraag waarom hen dit treft speelt nog dagelijks.’’

Protest

De verdachte heeft verklaard dat hij met deze daad protest wilde aantekenen tegen de komst van een asielzoekerscentrum (azc). De komst van een azc berustte volgens de officier van justitie op geruchten.

''Geweld kan en mag nimmer een oplossing zijn als protest, immers, als geweld zou gaan bepalen wat er in een samenleving moet gebeuren, dan is dat de bijl aan de wortel van onze rechtstaat’’, betoogde de officier van justitie. De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

In de zaak werd eerder ook een 21-jarige man opgepakt. Over zijn zaak moet nog een beslissing worden genomen. Hij wordt nog steeds als verdachte gezien.