De politie heeft een 19-jarige vuurwapengevaarlijke man aangehouden in Amsterdam. Luciano D. was ervandoor gegaan tijdens een begeleid verlof.

Agenten wisten hem donderdag op te pakken na melding van een inbraak in een woning, meldt de politie vrijdag.

Bij de controle van die melding troffen de agenten D. en een paar andere jongens aan. De man ging er aanvankelijk vandoor, maar kon na een tip alsnog worden aangehouden in een box aan de Jacob van Maerlantstraat.

De 19-jarige man was in juni ontsnapt toen hij op begeleid verlof was in Breda. De politie meldde destijds dat hij bekend stond als onberekenbaar en vluchtgevaarlijk. Ook was hij vermoedelijk in het bezit van een vuurwapen. 

Bij zijn aanhouding is geen wapen aangetroffen, meldt de politie desgevraagd aan NU.nl.

Overval

D. werd in januari 2015 veroordeeld door een kinderrechter tot een celstraf en tbs in een jeugdgevangenis in Lelystad vanwege twee gewapende overvallen. 

Bij een begeleid verlof naar een begrafenis in Amsterdam op 31 december 2015, ging hij er ook vandoor. Op 21 januari zagen agenten hem rijden in een auto in de stad en probeerden hem staande te houden. De politie omsingelde de auto en schoten na meerdere waarschuwingen drie keer op de motorkap van de wagen. Drie mede-passagiers stapten uit, maar D. weigerde en ging er vandoor.

De agenten zagen zich genoodzaakt gericht te schieten en troffen de man in zijn elleboog. D. wist alsnog te ontkomen, evenals twee van zijn mede-passagiers. Op 24 januari kon D. alsnog worden aangehouden toen hij een woning verliet in Amsterdam. 

Jeugdinrichting

De man zal terug worden gebracht naar de justitiële jeugdinrichting waar hij als minderjarige was geplaatst. D. staat op de lijst van de Top 600, de lijst met plegers van high-impact delicten in Amsterdam.