Overvallers wilden bij de fatale overval op de 86-jarige Mien Graveland in 2014 in Helmond ‘helemaal geen geweld’ gebruiken. "Die intentie was er nooit. Het liep vreselijk uit de hand", zei hoofdverdachte Rizwan V. donderdag.

Vijf verdachten stonden donderdag voor de rechtbank in Den Bosch terecht. Dinsdag komt het OM met zijn strafeis tegen hen.

De bejaarde vrouw werd in augustus 2014 op klaarlichte dag in haar eigen huis overvallen, ernstig toegetakeld en zwaargewond achtergelaten. De weduwe werd uren later door haar zoon aangetroffen en overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De Schiedammer zei vandaag dat hij de bejaarde alleen in paniek een duw heeft gegeven, waarbij zijn grote zaklamp tegen haar hoofd kwam. De vrouw viel achterover op de grond. Volgens de patholoog moet er meer geweld zijn gebruikt. In het dossier zitten afschrikwekkende foto's.

De buit bleef beperkt tot een geldkistje met daarin alleen wat sieraden, waardeloze overschrijvingskaarten en sleutels. Bij de overval had V. zich voorgedaan als medewerker van een energiebedrijf.

Vastgebonden

De drie mannen die rechtstreeks bij de overval betrokken waren, marginaliseerden voor de rechtbank hun rol en wezen veel naar elkaar. Een van hen, Jacky W., zou door twee mannen uit Eindhoven zijn getipt dat er een erfenis te halen viel bij Graveland. W. zou vervolgens met V. en Henk van D. de overval hebben uitgevoerd. De oude vrouw werd met tiewraps vastgebonden aan een tafelpoot en zwaargewond achtergelaten.

De mannen werden pas eind vorig jaar na veel onderzoek en oproepen in opsporingsprogramma’s op tv aangehouden.