Het Openbaar Ministerie (OM) heeftt donderdag vijf jaar celstraf geëist tegen de Haagse politiemol Amine A. (28). De oud-agent zou volgens het OM geld hebben gekregen voor het lekken van informatie uit de systemen van de politie.

A. zou in 2015 en 2016 informatie over hennepkwekerijen hebben doorgespeeld aan zijn vriend Yassine H., die samen met anderen de kwekerijen zou hebben leeggehaald voor de politie binnenviel. Tegen H. is een gevangenisstraf van vier jaar geëist.

De andere drie verdachten, onder wie twee neven van H., hoorden twaalf en vier maanden cel tegen zich eisen voor pogingen tot inbraak.

Volgens de officier van justitie maken de mannen deel uit van een criminele organisatie. A. en H. hadden speciale mobieltjes aangeschaft waar ze alleen met elkaar contact op hadden. Toen ze vermoedden dat ze in de gaten werden gehouden, regelden ze nieuwe telefoons. "H. kreeg zijn informatie over hennepkwekerijen van A. en regelde vervolgens dat daar werd ingebroken." Het ging om tientallen bedrijfspanden en woningen.

Ambtsgeheim

De oud-agent ontkende maandag tijdens de eerste van de drie zittingsdragen dat hij geld heeft gekregen in ruil voor informatie, maar uit tapgesprekken zou het tegenovergestelde blijken. Eerder heeft hij het schenden van zijn ambtsgeheim toegegeven, in de rechtbank wilde hij daar niet verder op ingaan. 

De rechtbank in Den Haag doet waarschijnlijk 13 oktober uitspraak.