Meer dan de helft van de leden van zogeheten outlaw motorclubs in Nederland is ooit veroordeeld voor een geweldsmisdrijf. Een op de drie leden met een strafblad heeft bovendien meer dan tien veroordelingen achter zijn naam staan.

Vooral leden van de grotere clubs -Satudarah, No Surrender, Hells Angels, Trailer Trash- en de Bandidos scoren hoog in misdaadcijfers.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Leiden dat donderdag wordt gepresenteerd. Naast geweld maken leden van de clubs zich in grote aantallen schuldig aan vermogensdelicten (ook ruim de helft), drugshandel en verboden wapenbezit (een derde).

Het onderzoek vond plaats onder ruim 1.600 bij politie geregistreerde leden van de clubs en bijna vijfhonderd leden van zogeheten supportclubs. Hoe volledig het bestand is, kan onderzoeker en hoogleraar criminologie Arjan Blokland niet zeggen. ''Maar je zult hooguit een kleine correctie moeten toepassen. Iedereen die ooit door een wijkagent is aangemeld of staande is gehouden bij een verkeerscontrole, staat op de lijst."

Bevestiging

De uitkomsten bevestigen een eerder onderzoek uit 2014, waarin de misdaden van een kleinere groep leden werden bekeken. Sindsdien zijn veel motorclubs aanzienlijk gegroeid. Blokland denkt dat een verbod op motorclubs, waar justitie momenteel werk van maakt, zinvol kan zijn.

''Ik durf niet te voorspellen of de leden zich daadwerkelijk minder crimineel zullen gedragen. Maar feit is dat ze de jasjes en uitstraling van hun clubs op dit moment nadrukkelijk inzetten bij het plegen van delicten."

De resultaten van het onderzoek vallen samen met het voornemen van het Openbaar Ministerie om motorclubs de Bandidos en Satudarah te verbieden. Dinsdag 3 oktober is er een eerste zitting in het proces tegen de Bandidos.

Dinsdag was er een grote politieactie gericht tegen Satudarah waarbij drie landelijke bestuursleden werden gearresteerd. Hierop volgend werd het voornemen bekend gemaakt om ook deze motorclub te verbieden.