Een deel van de ruim zestig leden van het Nederlandse reddingsteam USAR keert na de noodhulp op Sint Maarten zondag terug op Schiphol.

De eerste groep van de in totaal 62 reddingswerkers worden zondagochtend opgewacht door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). De anderen arriveren op diverse vluchten in de loop van zondag en maandag.

Het team van USAR.NL is negen dagen aan het werk geweest om de noodhulp te coördineren op het door de orkaan Irma zwaar getroffen Caribische eiland.

Het USAR-team bestaat uit vertegenwoordigers van defensie, brandweer, ambulancediensten en politie en verleende onder meer assistentie bij het opstarten van de ambulance- en brandweerzorg. Verder zijn alle 34 scholen op het eiland bezocht en zijn waar nodig werkzaamheden verricht, zodat ze weer open kunnen.

Opruimen

Samen met de lokale brandweer verleende het reddingsteam verder assistentie bij opruimingswerkzaamheden. Getroffen lokale brandweer- en ambulancemedewerkers werden tijdelijk vervangen, zodat zij thuis aan de slag konden.

''Het was een intensieve, maar zeer dankbare noodhulpinzet van USAR.NL op Sint-Maarten'', zegt landelijk commandant Arjen Littooij vanaf Curaçao. De aanwezigheid op Sint-Maarten heeft volgens hem aangetoond dat USAR.NL breder inzetbaar is dan alleen bij het zoeken naar en redden van slachtoffers.

USAR-team arriveert op Sint-Maarten en verleent direct noodhulp
58
USAR-team arriveert op Sint-Maarten en verleent direct noodhulp