Het is niet uit te sluiten dat er minder commando's op missie kunnen door slecht materieel of problemen bij de opleiding. Dat stelt de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp.

"De mensen die op missie gaan, die moeten hun werk wel goed kunnen doen", aldus Middendorp donderdag bij RTL Nieuws. "Dat betekent dat ik eerder mensen niet op missie stuur of korter, of met minder mensen op missie ga. Die mensen die wel gaan, daarvan moeten de spullen kloppen."

Hij erkende eerder al dat er grote problemen zijn. Hij spreekt over een "brede inzetbaarheidsproblematiek" bij defensie, waar nu wel wat aan wordt gedaan.

Middendorp reageerde op een vertrouwelijk rapport van de landmacht, waar RTL Nieuws donderdag over berichtte. Daarin blijkt dat door gebrek aan materieel en opleiding het Korps Commando Troepen (KCT) er slecht voorstaat. Het materieel is oud en versleten en daardoor gevaarlijk, wordt geciteerd uit de memo.

Eerder dit jaar kwam RTL met een brandbrief van commando's die stelden dat de wapens en middelen van het KCT in zo'n slechte staat verkeren dat er "levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan".