'Nederlandse moslim voelt zich vaker gediscrimineerd'

Nederlandse moslims ervaren steeds vaker discriminatie. Ze voelen zich vaker gediscrimineerd dan het Europees gemiddelde.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim tienduizend moslims in vijftien verschillende EU-landen door het European Union Agency for Fundamental Rights (FRA).

Van de ondervraagden zegt 17 procent in de afgelopen vijf jaar gediscrimineerd te zijn. In een eerder onderzoek van het FRA uit 2008 zei 10 procent van de Europese moslims gediscrimineerd te zijn op religieuze gronden.

Het percentage in Nederland ligt flink hoger. Van de moslims in Nederland zegt 30 procent wel eens benadeeld te zijn wegens hun religieuze overtuiging.

De ondervraagden werd gevraagd naar discriminatie in situaties op vier terreinen: als werkzoekende, op het werk, bij het zoeken naar een woning en in hun contacten met onderwijsautoriteiten. Van de werkzoekende respondenten zegt 31 procent in de afgelopen vijf jaar te zijn gediscrimineerd.

Bataclan

Het onderzoek is gehouden tussen oktober 2015 en juli 2016. Dat is een periode waarin Islamitische Staat verschillende aanslagen in Europa pleegde, zoals de aanslag in de Parijse concertzaal Bataclan.

Volgens de onderzoekers heeft het islamonvriendelijk klimaat dat hierdoor ontstond mogelijk invloed gehad op de ervaren discriminatie, zo schrijft de Volkskrant.

Het FRA noemt de cijfers voor Nederland "pijnlijk, maar ook verklaarbaar". Moslims in Nederland zouden beter op de hoogte zijn van wetgeving tegen discriminatie dan moslims in andere landen. "Ze zijn assertief en geven eerder aan het slachtoffer te zijn geweest van discriminatie", zegt een FRA-woordvoerder tegen de krant.

Lees meer over:
Tip de redactie