Staat in cassatie om aansprakelijkheid genocide Srebrenica

De Nederlandse Staat gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van ongeveer 350 moslimmannen na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995.

Het betekent dat de Hoge Raad, de hoogste rechter, de zaak gaat bekijken. Een woordvoerder laat weten dat de Staat "het oordeel niet deelt" dat het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat onrechtmatig heeft gehandeld en dit oordeel ook "niet begrijpelijk" vindt.

Het hof in Den Haag bepaalde dat de Staat aansprakelijk is voor 30 procent van de door de nabestaanden geleden schade. De zaak was aangespannen door de zogeheten Moeders van Srebrenica.

Dutchbat zou onrechtmatig hebben gehandeld door te blijven meewerken aan de evacuatie van de mannen die als laatste op de VN-compound zaten, op 13 juli 1995. De Bosnische Serven vermoordden deze mannen later.

Dutchbat kon op dat moment weten of hád moeten weten, vindt het hof, dat de moslimmannen een reële kans hadden op een onmenselijke behandeling of executie. De Nederlanders hadden de mannelijke vluchtelingen toen de keuze moeten geven om op de compound te blijven.

Weggevoerd

In de dagen ervoor hadden de Bosnische Serviërs namelijk al duizenden mensen weggevoerd van de VN-basis zelf en van de directe omgeving eromheen. In totaal ging het om twintig- tot dertigduizend mensen die in schrijnende omstandigheden zaten. Ongeveer vijfduizend van hen zaten op de kleine VN-compound.

De vrouwen, kinderen en mannen vertrokken met bussen van de Bosnische Serviërs, omdat VN-bussen werden tegengehouden. Van meerdere kanten waren er volgens het hof signalen dat mannen en jongens eruit gepikt werden.

Tegelijk weet het hof niet zeker of de Bosnische Serviërs hen niet alsnog zouden hebben vermoord als ze de mannen later op de VN-basis hadden ontdekt. Daarom krijgen de nabestaanden van deze groep mannen niet hun volledige schade maar alleen 30 procent van de geleden schade vergoed.

Lees meer over:
Tip de redactie