IOC-lid Camiel Eurlings heeft onlangs een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gekregen, ondanks het feit dat hij een strafblad heeft. Sportkoepel NOC-NSF vindt dat hij daarom mag aanblijven als bestuurslid.

Dat meldt algemeen directeur Gerard Dielessen woensdag in het AD.

Voormalig minister en CDA-coryfee Eurlings werd verdacht van het mishandelen van zijn ex-vriendin in 2015. Zij stelde hierbij een gebroken elleboog, een hersenschudding en kneuzingen te hebben opgelopen.

De zaak werd uiteindelijk achter gesloten deuren afgehandeld. Met deze schikking werd een rechtszaak voorkomen. Eurlings voerde een werkstraf uit en kreeg wel een aantekening op zijn strafblad.

Aftreden

Sportkoepel NOC-NSF had Eurlings eerder gevraagd zich terug te trekken als bestuurslid vanwege de kwestie. Maar Eurlings weigerde dit, omdat hij vindt dat hij onschuldig is.

De sportkoepel veranderde hierna de statuten en voegde daaraan toe dat bestuursleden een VOG moeten hebben, om te garanderen dat ze van onbesproken gedrag zijn.

Ongemak verdwenen

NOC-NSF-directeur Dielessen stelt in het AD dat "het gevoel van ongemak rond Eurlings voor mij persoonlijk is verdwenen" nu hij een VOG heeft kunnen tonen.

Autoriteit Justis weegt aanvragen voor een VOG als iemand een strafblad heeft. Volgens AD oordeelde de organisatie in deze zaak dat de aantekening op het strafblad van Eurlings zijn functioneren als bestuurslid voor de sportkoepel "niet in de weg stond".