Hema verwijdert vanaf eind dit jaar alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding. Het warenhuis is de eerste Nederlandse winkelketen die een dergelijke stap neemt. 

Het Britse warenhuis John Lewis ging Hema voor en haalde begin deze maand al de labels met 'jongen' en 'meisje' van de kinderkleding in het eigen assortiment, schrijft de Volkskrant. Ook verdween het onderscheid tussen jongens- en meisjesafdelingen uit de winkels.

Bij driehonderd van de zevenhonderd filialen van Hema is dat al het geval: daar heet de kinderkledingafdeling inmiddels 'Kids'.

John Lewis nam die stap nadat Britse en Amerikaanse detailhandelaren recent in opspraak kwamen vanwege 'seksistische' kinderkleding. Zo bood de Britse supermarktketen Morrisons T-shirts voor jongens aan met de opdruk 'Little man, big ideas', terwijl meisjes het moesten doen met 'Little girl, big smiles'.

Stoerder ondergoed

Volgens Hema kreeg het bedrijf steeds meer verzoeken van (jonge) klanten om het kledingaanbod genderneutraler te maken. Een 10-jarig meisje vroeg de winkelketen twee jaar geleden op Facebook om stoerder meisjesondergoed, omdat de eeuwige roze hartjes haar tegenstonden. Inkoopdirecteur Trevor Perren zegt tegen de krant dat er daarom ook meer variatie komt in het assortiment.