De orkaan Maria heeft aan kracht gewonnen en is opgeschaald naar een orkaan van de vierde categorie op de schaal van Saffir-Simpson. De storm raast naar verwachting dinsdagochtend (Nederlandse tijd) langs de Nederlandse Bovenwindse eilanden Sint Eustatius en Saba.

Dat meldt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) maandag. De storm bevindt zich momenteel op ruim honderd kilometer van het Caribische eiland Dominica, en zal volgens het NHC nog verder aanzwellen.

Maria gaat inmiddels gepaard met windsnelheden van meer dan tweehonderd kilometer per uur. Een categorie 4-orkaan kent een gemiddelde windsnelheid van 240 kilometer per uur, met uitschieters tot bijna driehonderd kilometer per uur. De orkaan trekt met een snelheid van ongeveer zeventien kilometer per uur naar het westnoordwesten, aldus het NHC, dat waarschuwt voor zware regenval en stormvloeden in sommige gebieden. 

Volgende orkaan bedreigt Caribisch Nederland
47
Volgende orkaan bedreigt Caribisch Nederland

Puerto Rico

Onder meer Puerto Rico, Guadalupe, Martinique en St. Kitts, Nevis en Montserrat maken zich op voor de storm. Op veel van die eilanden zijn de herstelwerkzaamheden na orkaan Irma nog bezig. Het oog van de orkaan trekt afgaande op de huidige voorspelling woensdag over Puerto Rico. Naast de hoge gemiddelde windsnelheid krijgt het eiland ook windstoten tot 300 kilometer per uur te verwerken.

Het pad van orkaan Maria

Het pad van orkaan Maria
Het pad van orkaan Maria

Bovenwindse eilanden

Naar verwachting arriveert Maria dinsdagochtend (Nederlandse tijd) in de buurt van de Bovenwindse eilanden Sint Eustatius en Saba. Het verwachte pad van de orkaan is iets naar het zuiden bijgesteld, waardoor Maria niet over de eilanden zal trekken. Volgens Weerplaza is de kans dat de wind op Sint Eustatius en Saba orkaankracht bereikt (118 kilometer per uur) afgenomen van veertig, naar ongeveer vijftien procent. 

Een orkaan in de vierde van vijf categorieën op de schaal van Saffir-Simpson geldt als zeer gevaarlijk. Op meerdere eilanden in het gebied zijn al voorzorgsmaatregelen genomen. Zo openden de autoriteiten op Puerto Rico opvangcentra en werden bouwkranen ontmanteld. De Nederlandse autoriteiten stuurden teams met mariniers naar Sint Eustatius en Saba.