Een tropische storm met de naam Maria dreigt zich in de komende 48 uur tot een orkaan te ontwikkelen. Het Amerikaanse National Hurricane Center meldt dat de eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten alert moeten zijn.

Ook verwachten de meteorologen dat Maria zware regenval zal veroorzaken. Dat levert het risico op aardverschuivingen op voor het gebied, dat onlangs al zwaar werd getroffen door orkaan Irma.

Volgens Weerplaza neemt Maria sinds zondagnacht snel in kracht toe. Het NHC houdt er rekening mee dat de orkaan nog zwaarder kan worden dan nu op basis van de modellen wordt voorspeld.

Het risico bestaat dat Maria tegen het midden van volgende week is uitgegroeid tot een krachtige orkaan van ten minste categorie 3 op de schaal van Saffir-Simpson. Mogelijk doet de storm ook de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico aan.

Jose

De andere tropische stormen lijken enigszins in dreiging af te nemen. Orkaan Jose blijft naar verwachting uit de kust en gaat niet richting New York, zoals eerder werd gevreesd. Wel kan de orkaan gevaarlijke stromingen veroorzaken bij Puerto Rico, de Bahama's en de Amerikaanse oostkust.

Tropische storm Lee beweegt zich boven de Atlantische Oceaan richting Mexico zonder in kracht toe te nemen.

Dit is het pad dat tropische storm Maria mogelijk aflegt richting de Caraïben
40
Dit is het pad dat tropische storm Maria mogelijk aflegt richting de Caraïben