Een van de twee verdachten van poging tot doodslag op de in de Puttense moordzaak onterecht veroordeelde Wilco Viets komt op vrije voeten. 

Dat bepaalde de rechtbank in Zutphen vrijdag.

Viets werd op 9 juni in Putten voor de ogen van zijn dochter in zijn eigen auto vele malen gestoken door een Pools duo dat een lift had gekregen. De 25-jarige Krzysztof R. en de 19-jarige Sara N. waren onder invloed van een cocktail van drugs en alcohol.

R., die vermoedelijk psychotisch was, blijft vastzitten. Uit het dossier blijkt niet dat N. "wist wat er ging gebeuren in die auto", zei de voorzitter. Haar rol lijkt beperkt en dus komt ze vrij.

Slachtoffer Wilco Viets "kroop door het oog van de naald en moest vechten voor zijn leven", zei de officier van justitie. Hoe het nu met hem en zijn dochter gaat, daar wilde zijn raadsvrouw niets over kwijt.

Brandstichtingen

Het lijkt erop dat Viets een willekeurig slachtoffer was. Het Poolse duo wordt ook verdacht van brandstichtingen en vernielingen in Putten op 9 juni. R. verkeerde die dag in "een paranoïde waan", zei zijn raadsman. Het is volgens hem de vraag in hoeverre het feit R. toe te rekenen valt.

De rechtbank wil daarover meer duidelijkheid van twee deskundigen. Die worden op 17 november gehoord als de zaak inhoudelijk wordt behandeld. De rechtbank trekt een dag uit voor de zaak.