Supportersclub Oranje stelt onderzoek in naar vermeende fraude

De Supportersclub Oranje laat een onafhankelijk onderzoek verrichten naar de financiële gang van zaken binnen de eigen organisatie. 

De KNVB bevestigt berichtgeving hierover van het platform Follow the Money (FTM), dat eerder onthulde dat het driekoppige bestuur van de club zichzelf zou hebben verrijkt met geld uit eigen kas.

De KNVB laat wel weten dat de bond niet degene is die het onderzoek laat verrichten.

"Zoals ook in het artikel van FTM staat omschreven, is de Supportersclub Oranje opdrachtgever voor dit onafhankelijke onderzoek", laat een woordvoerder weten. "Dit onderzoek is een keuze en daarmee verantwoordelijkheid van de SCO. Het is namelijk niet aan ons om de bedrijfsvoering van een zelfstandige partner zoals de SCO te beoordelen en te verantwoorden richting hun achterban."

Representatiekosten

Bestuurders van Supportersclub Oranje zouden volgens Follow the Money jarenlang zakelijke en privé-activiteiten hebben gefinancierd uit de kas van de supportersclub. Het zou gaan om tonnen.

Uit documenten, facturen en vertrouwelijke jaarrekeningen van de stichting Supportersclub Oranje blijkt onder andere dat de penningmeester een maandelijkse managementvergoeding van tienduizend euro ontving, melden de journalisten.

Verder zouden de drie bestuursleden in vier jaar tijd voor tonnen aan 'licentie- en representatiekosten' in rekening hebben gebracht. Ook zijn veel feesten en evenementen bezocht op kosten van de supportersclub.

Geen toezicht

Jarenlang waren kaarten voor wedstrijden van het Nederlands eftal op EK's en WK's, en voor uitwedstrijden, alleen te verkrijgen in combinatie van het lidmaatschap van de Supportersclub.

De advocaat van de bestuurders en de penningmeester stelde eerder in een reactie tegen Follow the Money dat "de Supportersclub Oranje met 35.000 leden en een eigen uniek contract met de KNVB ook representatieve verplichtingen heeft te onderhouden." Volgens het platform is er al jaren geen Raad van Toezicht meer.

Tip de redactie