De kustprovincies krijgen woensdag te maken met stormweer. Het gaat om de eerste officiële herfststorm van dit jaar. Het KNMI waarschuwt voor windstoten aan de kust en het IJsselmeer tot 90 kilometer per uur.

Weerplaza voorspelt op de Wadden zelfs windkracht 10 met windstoten tot 120 kilometer per uur.

Het KNMI heeft voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Groningen een code geel afgegeven. Deze geldt van woensdagochtend 6.00 uur tot woensdagavond 20.00 uur. Pas daarna zal de wind afnemen.

De meteorologische dienst waarschuwt dat het verkeer en buitenactiviteiten flinke hinder van de storm kunnen ondervinden.

Gevaar

De VerkeersInformatieDienst (VID) stelt dat het hoogtepunt van de storm tussen de ochtendspits en het begin van de middag over het land raast. "Het grootste gevaar schuilt in bomen die omwaaien en takken die afwaaien", aldus de VID. Chauffeurs met lege vrachtwagencombinaties of andere lege aanhangers krijgen het advies niet de weg op te gaan.

Weerplaza waarschuwt bovendien dat bomen gemakkelijker kunnen omwaaien dan normaal het geval is. "Vanwege de vele regenval van de afgelopen dagen is de grond losser dan normaal", stelt Michiel Severin van Weerplaza.

Grote takken

"Bovendien staan de bomen nog vol in het blad waardoor bomen makkelijker kunnen omwaaien dan normaal. Grote takken met veel blad kunnen de windstoten moeilijk weerstaan." De weerdiensten verwachten ook vertragingen in het luchtverkeer en flinke problemen op het spoor.

Spoorbeheerder Prorail heeft maatregelen genomen om overlast door de storm te voorkomen. "Sommige problemen, bijvoorbeeld door omvallende bomen, kan je eigenlijk niet voorkomen", legt zegsman Jaap Eikelboom uit. "Maar we houden woensdag wel extra storingsploegen paraat op risicoplekken. En we hebben speciale locomotieven klaar staan, zodat treinstellen snel kunnen worden weggesleept als zij door de storm uitvallen."

Bovendien heeft ProRail de afgelopen weken al veel preventief snoeiwerk verricht op trajecten waar vallende takken in het verleden tijdens harde wind overlast veroorzaakte.