Orkaan José lijkt zondagochtend minder schade op Sint Maarten te hebben veroorzaakt dan werd gevreesd. José veranderde zaterdag van koers en verwijderde zich in noord-noordwestelijke richting van het eiland af.

Volgens de Koninklijke Marine zijn de gevolgen dan ook meegevallen, zo valt te lezen in een verklaring. Later zondag zal een helikopter van de Zr. MS. Zeeland weer boven het eiland vliegen om te zien hoe de situatie op het eiland is, maar het lijkt er op dat het eiland weinig overlast heeft ondervonden van wind en regen, aldus het bericht.

Het schip Zr. Ms. Zeeland is uit veiligheidsoverwegingen enkele tientallen kilometers uit de kust gegaan om de tropische storm af te wachten, maar is nu weer onderweg naar Sint Maarten waar het bij het eerste daglicht arriveert. Het schip De Pelikaan is inmiddels ook weer onderweg met op Curaçao gehaalde goederen en hulpmiddelen.

Volgens het KNMI heeft José op de Bovenwindse Eilanden gezorgd voor een harde wind en regen, maar de windkracht op Sint Maarten bleef beperkt tot windkracht 6 of 7. Eerder werd voorspeld dat de kern van de orkaan op Sint Maarten af zou gaan. 

Inwoners plunderen winkels op Sint-Maarten
46
Inwoners plunderen winkels op Sint-Maarten

Grimmig

Premier Mark Rutte stelde zaterdag dat de sfeer "nog steeds grimmig" is. Hij waarschuwde plunderaars op het eiland dat zij zich moeten realiseren dat zowel de politie als het defensiepersoneel hard mogen optreden. Op het eiland geldt sinds zaterdag de noodtoestand.

Hoewel er nog steeds incidenten plaatsvinden, verbetert de veiligheidssituatie dankzij patrouilles. Geruchten over ontsnappingen van gevangenen zijn ongegrond en niet waar, stelt de Marine. 135 gevangenen van de door orkaan zwaar getroffen Pointe Blanche-gevangenis zijn overgebracht naar Curaçao en Bonaire.

Extra agenten en militairen worden naar het eiland gestuurd "om te voorkomen dat de ordeloosheid doorgaat", aldus de premier. Hij benadrukt dat de situatie op Sint Maarten, dat het hardst is getroffen door orkaan Irma, "heel zorgelijk" is. Nog niet iedereen is voorzien van de eerste levensbehoeften.

Inmiddels heeft een deel van het eiland weer elektriciteit en zijn de hoofdwegen weer toegankelijk. Het eerste vliegtoestel met hulpgoederen is zaterdagmiddag aangekomen. Ook is een vrachtvliegtuig van KLM met 60 ton aan hulpgoederen aangekomen op Curaçao. Vanuit Curaçao worden de spullen overgebracht naar Sint Maarten.

Noodhulp

Commandant André van der Kamp van Zr. Ms. Zeeland spreekt van "een totale chaos" op Sint Maarten als gevolg van de eerdere orkaan Irma. "Er is heel veel schade aan gebouwen en huizen. Hier is heel veel hulp nodig. Defensie levert noodhulp, maar daarna moet nog heel veel gebeuren", aldus Van der Kamp.

Nederlanders hebben tot nu toe 1,5 miljoen euro gedoneerd op gironummer 5125, dat is geopend voor noodhulp aan Sint Maarten en de andere eilanden die zijn getroffen door de orkaan Irma. Dat is bijna een verdubbeling van het tot vrijdag opgehaalde bedrag.

Het Rode Kruis zegt ontroerd te zijn door de enorme betrokkenheid van Nederlanders bij de slachtoffers van de orkaan in het Caribische gebied. Op de website van het Rode Kruis worden ook steeds meer acties aangemeld. De organisatie roept op geen spullen te geven maar geld, zodat ze zelf spullen kan kopen.

Een woordvoerder van het Rode Kruis noemt de situatie op de Bovenwindse Eilanden "zeer zorgwekkend": ''De waterleidingen werken niet, de winkels zijn leeg en er is op grote delen van het land geen elektriciteit. Het is een race tegen de klok om de hulpgoederen op tijd in het getroffen gebied te krijgen."

Beelden tonen verwoestende gevolgen orkaan Irma op Sint Maarten
45
Beelden tonen verwoestende gevolgen orkaan Irma op Sint Maarten

Wederopbouw

Rutte weigerde zaterdag een vraag te beantwoorden over de rol van de Nederlandse regering bij de wederopbouw, met name die van Sint Maarten. Het eiland is een zelfstandig land binnen het Nederlands koninkrijk. "We hebben nu één belang en dat is noodhulp geven." 

Koning Willem-Alexander komt zondag aan op Curaçao, vergezeld van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ze brengen daar onder meer een bezoek aan een ziekenhuis waar slachtoffers van orkaan Irma zijn binnengebracht.

De twee worden op Curaçao geïnformeerd over de hulpverlening die vanaf het eiland wordt verleend. Daar wordt ook bekeken of en wanneer een bezoek mogelijk is aan Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. De koning had al aangegeven dat hij tijdens zijn bezoek niemand in de weg wil lopen.

Overzicht: Orkaan Irma laat spoor van vernieling achter in Caribisch gebied
100
Overzicht: Orkaan Irma laat spoor van vernieling achter in Caribisch gebied