Het ziet er naar uit dat de orkaan José, die richting Sint Maarten raast, een iets noordelijker koers zal volgen dan waar tot nu toe vanuit werd gegaan. Mogelijk is de afstand tot het eiland wat groter dan gedacht en zal de impact daardoor kleiner zijn.

Volgens verschillende weerbureaus, waaronder ook het KNMI, passeert de kern van José op zo'n 100 kilometer van Sint Maarten.

Eerder op de dag waren er voorspellingen die lieten zien dat Sint Maarten te maken zou krijgen met windsnelheden die net onder orkaankracht liggen, maar in nieuwe voorspellingen van weerbureau Weerplaza lijkt Sint Maarten alleen te maken te krijgen met zeer harde wind. Dat neemt niet weg dat het eiland rekening moet houden met onweersbuien en stevige windstoten.

Het was al bekend dat de eilanden Saba en Sint Eustatius minder last zouden krijgen van orkaan José, dan voor Sint Maarten het geval leek. De kern van orkaan José blijft ruim 150 kilometer weg van Saba en Sint Eustatius. Ook daar lijkt het dus minder zwaar weer te worden. 

Irma

Naast José zijn er nog twee andere orkanen actief in de Atlantische Oceaan. Het gaat daarbij om Irma en Katia.

De orkaan Irma is zaterdag na het bereiken van Cuba afgezwakt tot een storm in de categorie 3. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) verwacht echter dat de wervelstorm op de weg naar de Amerikaanse staat Florida weer in kracht toeneemt.

Verwacht wordt dat Irma zondagochtend (lokale tijd) Florida zal bereiken. In de laatste voorspellingen is de koers van de orkaan iets naar het westen verlegd waardoor Irma noordelijker in Florida aan land zal gaan.

Volgens het NHC blijft Irma een ''extreem gevaarlijke'' orkaan, met in de hele staat Florida levensbedreigende windsnelheden tot 205 kilometer per uur. De orkaan gaat gepaard met hevige regenval waardoor overstromingen zullen ontstaan.

In Florida hebben ongeveer 5,6 miljoen mensen een oproep gekregen te evacueren naar veiliger oorden.

Katia

De orkaan Katia heeft ondertussen de oostkust van Mexico bereikt. Hoewel het om een echte orkaan gaat, haalt deze het niet bij zijn soortgenoten die momenteel door het Caribisch gebied razen en overal zware verwoestingen aanrichten.

Het National Hurricane Center (NHC) in de Verenigde Staten deelt Katia in categorie 1 in. De storm trekt na aanlanding in westelijke richting en neemt verder in kracht af.

Het NHC voorspelt dat de storm zaterdag betrekkelijk snel geheel zal 'oplossen'. Er zijn uit Mexico geen meldingen van slachtoffers. Dat is heel anders aan de zuidwestkust van het land, waar een etmaal eerder zestig mensen omkwamen door een zeer krachtige aardbeving.

Orkaan Irma veroorzaakt ravage op Bovenwindse Eilanden

Langzaamaan wordt er steeds meer duidelijk over de schade die orkaan Irma heeft veroorzaakt op Sint Maarten. © AFP
Vanuit de lucht is de schade op Sint Maarten goed te zien. © A
Hoge golven bij de kust van Sint Maarten. © ANP
De NH90-helikopter van de Koninklijke Marine maakte woensdagmiddag lokale tijd een eerste verkenningsvlucht boven het eiland. © ANP
Het vliegveld op Sint Maarten. © ANP
Point Blanche op Sint Maarten nadat orkaan Irma is langs geweest. © ANP
Lezers sturen foto's in van de situatie op Sint Maarten. © Koen Soonius en Dave Knotter
De schade op Sint-Maarten is aanzienlijk. © NU.nl/Koen Soonius en Dave Knotter
Hele huizen zijn ingestort als gevolg van de orkaan Irma. © ANP
Eerste beelden van Sint Maarten laten zien dat orkaan Irma op het eiland een enorme ravage heeft aangericht. © Youtube
De Franse overheid laat weten dat een aantal solide gebouwen, zoals een politiebureau en een kazerne schade hebben opgelopen, dus de verwachting is dat minder sterke gebouwen er niet veel beter aan toe zijn. © Peter Jan de Vin/Defensie
In de hoofdstad Philipsburg is sprake van zware overstromingen en schade. © AFP
Collomb heeft drie extra hulpploegen naar de zwaar getroffen eilanden Sint Maarten en Saint Barthélemy gestuurd. © Koninklijke Marine
Irma is een orkaan van de zwaarste categorie met windsnelheden tot 295 kilometer per uur. © Weerplaza
Berichten die bewoners van het getroffen eiland daar achterlaten, spreken van verwoesting als gevolg van de harde windstoten. Het gaat om weggewaaide daken en elektriciteitspalen, omgevallen bomen en zelfs brandjes in huizen. © @Zeliard91
Veel inwoners hebben de afgelopen dagen geprobeerd zoveel mogelijk voorbereidingen te treffen om Irma te weerstaan. © ANP
Ook hebben de meeste inwoners grote voorraden water en voedsel in geslagen om een aantal dagen in huis te kunnen overleven, mocht dat nodig zijn. © AFP