Boeren, burgers en buitenlui. Dat is het thema van de Open Monumentendag die dit weekeinde voor de 31e keer plaats vindt. Duizenden monumenten openen twee dagen lang hun deuren voor het publiek dat gratis naar binnen mag.

De Open Monumentendag is de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Het culturele weekeinde trekt elk jaar een miljoen belangstellenden.

Het evenement maakt deel uit van de European Heritage Days, waaraan vijftig landen deelnemen. Het Europese thema is 'Discover Nature Together' en dat was voor Nederland aanleiding om hier met het thema Boeren, burgers en buitenlui de nadruk te leggen op de agrarische geschiedenis en de relatie tussen de stad en het buitengebied.

Boeren, burgers en buitenlui, is een historische kreet waarmee stadsomroepers destijds de aandacht van het publiek trokken.

Werelderfgoedweekend

Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij.

Tegelijk met de Monumentendag vindt het Werelderfgoed Weekeinde plaats. UNESCO-werelderfgoederen als de Amsterdamse Grachtengordel, Droogmakerij de Beemster, het Woudagemaal, het Rietveld Schröderhuis en de Van Nelle Fabriek organiseren dit weekeinde speciale activiteiten.