De eerste spits met herfstachtig weer was direct ook de drukste vrijdagmiddag op de weg van dit jaar.

In de namiddag stond op de snelwegen ruim driehonderd kilometer file. "Dit jaar zagen we vrijdagmiddag nog niet eerder zo veel drukte", meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

De lange files zijn het gevolg van flinke regenval. Ook gebeurden relatief veel aanrijdingen: de VID telde er sinds het middaguur 108, veel meer dan op een doorsneevrijdagmiddag. "Ter vergelijking: vorige week waren dat er in hetzelfde tijdvak slechts 43." 

Veel van die aanrijdingen gebeurden door aquaplaning, gladheid door water op de weg. Automobilisten tussen West-Brabant en de grote rivieren kregen volgens de VID de langste files te verduren.

Hopeloos vast

Rond Dordrecht kwam het verkeer hopeloos vast te staan op de A16, meldde de ANWB. Die telde in totaal 530 kilometer file, N-wegen inbegrepen. "Dat is ongeveer twee keer zoveel als normaal op vrijdag", licht een woordvoerder toe.

Doordat bij Hendrik-Ido-Ambacht iemand onwel was geworden en medische hulp nodig had, kwam het verkeer richting Rotterdam daar nog erger vast te staan. Later was ook nog de Botlektunnel enige tijd gesloten door een storing, waardoor het verkeer op de A15 ten zuiden van Rotterdam vastliep.

De laatste files bleven lang staan. Rond 19.15 uur turfde de VID nog altijd 60 kilometer file en dat is "uitzonderlijk voor een vrijdagavond".