Koning Willem-Alexander vertrekt zondag naar Curaçao, vergezeld van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koningsrijksrelaties. 

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

De twee worden daar geïnformeerd over de hulpverlening in het door orkaan Irma geteisterde Sint Maarten. Daar wordt ook bekeken of en wanneer een bezoek mogelijk is aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius.

Een groot deel van de bewoners van het Nederlands deel van Sint Maarten is verstoken van de eerste levensbehoeften. Dat zegt premier Mark Rutte vrijdag bij een persconferentie.

"We proberen nu in zo kort mogelijke tijd voedsel, water en medicijnen op het eiland te krijgen", aldus Rutte. "We hebben haast omdat de volgende orkaan Jose in aantocht is."

Gevraagd naar plunderingen op het eiland zei Rutte dat de situatie ernstig is. Het bestuur heeft grote moeite om de taken uit te voeren.

Vliegveld

Volgens minister Ronald Plasterk zijn de haven en het vliegveld open voor militaire doeleinden. Zo kunnen hulpverleners goederen brengen naar het getroffen eiland. Volgens de minister zijn er naast de 135 Nederlandse militairen op het eiland nog eens honderd onderweg. "Maar als het noodzakelijk is, brengen we meer mensen naar het eiland."

Er is nu nauwelijks openbaar bestuur op het eiland, door het gebrek aan communicatiekanalen. Plasterk gaat vrijdagmiddag praten met de minister-president van Sint Maarten om het openbare bestuur zo snel mogelijk te herstellen.

Een tweede C-130 Hercules is vrijdag vertrokken richting Sint-Maarten. Het vrachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht steeg op vanaf Vliegbasis Eindhoven. Aan boord zitten vooral voedsel en water. Het toestel komt waarschijnlijk zaterdagavond lokale tijd aan op Curaçao. 

Jose

Plasterk meldt dat de volgende orkaan, Jose, Sint Maarten lijkt te gaan schampen. De kern van de orkaan gaat waarschijnlijk niet over het eiland. Op dit moment lijkt Sint Maarten daardoor alleen met een stormachtige wind te maken te krijgen. 

Orkaan Irma is vrijdag rond 10.45 uur afgeschaald naar categorie 4. Verwacht wordt dat Irma zondagochtend (Nederlandse tijd) de Amerikaanse staat Florida bereikt. 

Slachtoffers

Op de Bovenwindse Eilanden zijn tot nu toe achttien doden gevallen. Er viel een dode op het Nederlands deel van Sint Maarten. Maar volgens Rutte is het beeld van de slachtoffers nog steeds niet helemaal compleet.

Daarnaast zijn tientallen mensen gewond geraakt. Mensen kunnen wel weer naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Orkaan Irma veroorzaakt ravage op Bovenwindse Eilanden

Langzaamaan wordt er steeds meer duidelijk over de schade die orkaan Irma heeft veroorzaakt op Sint Maarten. © AFP
Vanuit de lucht is de schade op Sint Maarten goed te zien. © A
Hoge golven bij de kust van Sint Maarten. © ANP
De NH90-helikopter van de Koninklijke Marine maakte woensdagmiddag lokale tijd een eerste verkenningsvlucht boven het eiland. © ANP
Het vliegveld op Sint Maarten. © ANP
Point Blanche op Sint Maarten nadat orkaan Irma is langs geweest. © ANP
Lezers sturen foto's in van de situatie op Sint Maarten. © Koen Soonius en Dave Knotter
De schade op Sint-Maarten is aanzienlijk. © NU.nl/Koen Soonius en Dave Knotter
Hele huizen zijn ingestort als gevolg van de orkaan Irma. © ANP
Eerste beelden van Sint Maarten laten zien dat orkaan Irma op het eiland een enorme ravage heeft aangericht. © Youtube
De Franse overheid laat weten dat een aantal solide gebouwen, zoals een politiebureau en een kazerne schade hebben opgelopen, dus de verwachting is dat minder sterke gebouwen er niet veel beter aan toe zijn. © Peter Jan de Vin/Defensie
In de hoofdstad Philipsburg is sprake van zware overstromingen en schade. © AFP
Collomb heeft drie extra hulpploegen naar de zwaar getroffen eilanden Sint Maarten en Saint Barthélemy gestuurd. © Koninklijke Marine
Irma is een orkaan van de zwaarste categorie met windsnelheden tot 295 kilometer per uur. © Weerplaza
Berichten die bewoners van het getroffen eiland daar achterlaten, spreken van verwoesting als gevolg van de harde windstoten. Het gaat om weggewaaide daken en elektriciteitspalen, omgevallen bomen en zelfs brandjes in huizen. © @Zeliard91
Veel inwoners hebben de afgelopen dagen geprobeerd zoveel mogelijk voorbereidingen te treffen om Irma te weerstaan. © ANP
Ook hebben de meeste inwoners grote voorraden water en voedsel in geslagen om een aantal dagen in huis te kunnen overleven, mocht dat nodig zijn. © AFP