Er is donderdag nog geen duidelijkheid over eventuele slachtoffers op het Nederlands deel van Sint Maarten door orkaan Irma. Dat zegt premier Mark Rutte op een persconferentie in Den Haag. 

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

De bewoners zijn geheel van de buitenwereld afgesloten. Op Saba en Sint-Eustatius heeft Irma in ieder geval geen slachtoffers gemaakt.

"Ons Koninkrijk is zwaar getroffen en de materiële schade is zeer groot. Er is een grote behoefte aan voedsel en water. Helaas is het eiland nog niet bereikbaar vanwege de verwoesting van de luchthaven en de haven", aldus Rutte. 

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zei eerder dat er door uitgevallen communicatiekanalen maar heel weinig contact mogelijk is met de eilanden. Minister Plasterk, premier Rutte, Stef Blok (Veiligheid en Justitie), Jeanine Hennis (Defensie) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) zijn voorafgaand aan de persconferentie bijeen gekomen voor een crisisberaad.  

Slachtoffers

Op andere eilanden zijn zeker elf mensen omgekomen door de orkaan. De meeste doden vielen tot nu toe op het Franse deel van Sint Maarten. In totaal kwamen op de Franse eilanden acht mensen om het leven, melden de autoriteiten.

De andere doden vielen op de eilanden Barbuda, Barbados en Anguilla. Op Barbados kwam een persoon om het leven tijdens het surfen. Daarnaast zijn er 23 gewonden gevallen.

Jose

Er zijn tevens grote zorgen over de komst van de tropische storm Jose, vertelt Rutte tijdens de persconferentie. Deze tropische storm groeit naar verwachting ook uit tot een orkaan en trekt zoals het nu lijkt in de richting van de Caribische eilanden.

Orkaan Irma trekt donderdag verder richting de Dominicaanse Republiek en Haïti. Donderdagavond (lokale tijd) trekt Irma langs de Turks- en Caicoseilanden. Dit gebied kan het heel zwaar te verduren krijgen, omdat de hoge windsnelheden aan de noordflank van Irma het grootst zijn. Deze zone raakt de eilanden.

Zondagochtend (lokale tijd) bereikt de orkaan de Amerikaanse staat Florida. Naar verwachting is de orkaan dan iets in kracht afgenomen. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) verwacht dat de orkaan dan is afgezwakt naar de vierde categorie. Circa 100.000 inwoners van Miami en omgeving hebben de opdracht gekregen om te vertrekken.

Herstel

Militairen beginnen donderdag op Sint Maarten, Sint-Eustatius en Saba met herstelwerkzaamheden. Mariniers en manschappen van de genie van de landmacht gaan dan beginnen met het herstellen van de infrastructuur en het bewaken van de openbare orde, aldus Defensie.

Marineschip Zr. Ms. Zeeland is donderdag rond 13.30 uur (Nederlandse tijd) aangekomen bij Sint Maarten. Verkenners kijken hoe het met de kade in hoofdstad Philipsburg is gesteld. Daar moeten de Zr. Ms. Zeeland en de Zr. Ms. Pelikaan afmeren.

Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland heeft een helikopter en bootjes aan boord om mensen en hulpgoederen aan land te brengen. Bovendien is er aan boord plek voor ongeveer honderd evacués.

Orkaan Irma veroorzaakt ravage op Bovenwindse Eilanden

Langzaamaan wordt er steeds meer duidelijk over de schade die orkaan Irma heeft veroorzaakt op Sint Maarten. © AFP
Vanuit de lucht is de schade op Sint Maarten goed te zien. © A
Hoge golven bij de kust van Sint Maarten. © ANP
De NH90-helikopter van de Koninklijke Marine maakte woensdagmiddag lokale tijd een eerste verkenningsvlucht boven het eiland. © ANP
Het vliegveld op Sint Maarten. © ANP
Point Blanche op Sint Maarten nadat orkaan Irma is langs geweest. © ANP
Lezers sturen foto's in van de situatie op Sint Maarten. © Koen Soonius en Dave Knotter
De schade op Sint-Maarten is aanzienlijk. © NU.nl/Koen Soonius en Dave Knotter
Hele huizen zijn ingestort als gevolg van de orkaan Irma. © ANP
Eerste beelden van Sint Maarten laten zien dat orkaan Irma op het eiland een enorme ravage heeft aangericht. © Youtube
De Franse overheid laat weten dat een aantal solide gebouwen, zoals een politiebureau en een kazerne schade hebben opgelopen, dus de verwachting is dat minder sterke gebouwen er niet veel beter aan toe zijn. © Peter Jan de Vin/Defensie
In de hoofdstad Philipsburg is sprake van zware overstromingen en schade. © AFP
Collomb heeft drie extra hulpploegen naar de zwaar getroffen eilanden Sint Maarten en Saint Barthélemy gestuurd. © Koninklijke Marine
Irma is een orkaan van de zwaarste categorie met windsnelheden tot 295 kilometer per uur. © Weerplaza
Berichten die bewoners van het getroffen eiland daar achterlaten, spreken van verwoesting als gevolg van de harde windstoten. Het gaat om weggewaaide daken en elektriciteitspalen, omgevallen bomen en zelfs brandjes in huizen. © @Zeliard91
Veel inwoners hebben de afgelopen dagen geprobeerd zoveel mogelijk voorbereidingen te treffen om Irma te weerstaan. © ANP
Ook hebben de meeste inwoners grote voorraden water en voedsel in geslagen om een aantal dagen in huis te kunnen overleven, mocht dat nodig zijn. © AFP