Orkaan Irma heeft woensdag zeker vier levens geëist nadat die over de Bovenwindse Eilanden trok. Omdat het contact met de eilanden wordt bemoeilijkt door de weggevallen communicatiekanalen, is het niet duidelijk hoeveel slachtoffers er in totaal zijn gevallen.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Twee mensen kwamen om op de Franse Caribische eilanden Saint-Barthélemy en Saint-Martin (het Franse deel van Sint-Maarten). De Franse autoriteiten melden dat er daar ook twee mensen zwaargewond zijn. Op Barbuda viel door Irma zeker één dode, en op Barbados kwam een surfer om het leven.

Niet bekend is of de orkaan in de Nederlandse delen van de Bovenwindse Eilanden slachtoffers heeft gemaakt. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zegt dat er maar zeer beperkt is contact met Sint Maarten, Saba en Sint-Eustatius. "We weten ook nog niet of er persoonlijke slachtoffers zijn", aldus de minister.

Op Saba zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. De opvangcentra van de hulporganisatie op de Bovenwindse Eilanden zitten overvol met mensen die moesten vluchten voor de orkaan. Exacte aantallen kan het Rode Kruis nog niet geven vanwege de verstoorde communicatieverbindingen.

Orkaan Irma veroorzaakt ravage op Bovenwindse Eilanden

Langzaamaan wordt er steeds meer duidelijk over de schade die orkaan Irma heeft veroorzaakt op Sint Maarten. © AFP
Vanuit de lucht is de schade op Sint Maarten goed te zien. © A
Hoge golven bij de kust van Sint Maarten. © ANP
De NH90-helikopter van de Koninklijke Marine maakte woensdagmiddag lokale tijd een eerste verkenningsvlucht boven het eiland. © ANP
Het vliegveld op Sint Maarten. © ANP
Point Blanche op Sint Maarten nadat orkaan Irma is langs geweest. © ANP
Lezers sturen foto's in van de situatie op Sint Maarten. © Koen Soonius en Dave Knotter
De schade op Sint-Maarten is aanzienlijk. © NU.nl/Koen Soonius en Dave Knotter
Hele huizen zijn ingestort als gevolg van de orkaan Irma. © ANP
Eerste beelden van Sint Maarten laten zien dat orkaan Irma op het eiland een enorme ravage heeft aangericht. © Youtube
De Franse overheid laat weten dat een aantal solide gebouwen, zoals een politiebureau en een kazerne schade hebben opgelopen, dus de verwachting is dat minder sterke gebouwen er niet veel beter aan toe zijn. © Peter Jan de Vin/Defensie
In de hoofdstad Philipsburg is sprake van zware overstromingen en schade. © AFP
Collomb heeft drie extra hulpploegen naar de zwaar getroffen eilanden Sint Maarten en Saint Barthélemy gestuurd. © Koninklijke Marine
Irma is een orkaan van de zwaarste categorie met windsnelheden tot 295 kilometer per uur. © Weerplaza
Berichten die bewoners van het getroffen eiland daar achterlaten, spreken van verwoesting als gevolg van de harde windstoten. Het gaat om weggewaaide daken en elektriciteitspalen, omgevallen bomen en zelfs brandjes in huizen. © @Zeliard91
Veel inwoners hebben de afgelopen dagen geprobeerd zoveel mogelijk voorbereidingen te treffen om Irma te weerstaan. © ANP
Ook hebben de meeste inwoners grote voorraden water en voedsel in geslagen om een aantal dagen in huis te kunnen overleven, mocht dat nodig zijn. © AFP

Schade

Nu de ergste stormen voorbij zijn, maakt Sint Maarten zo goed als mogelijk de schade op. Nederlandse militairen zijn, ook op Saba en Sint-Eustatius, daartoe begonnen met patrouilles. De schade op Sint Maarten is ''enorm'' en zelfs zo groot dat de precieze omvang nog niet in beeld is, liet minister Plasterk eerder weten. 

Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis is een grote communicatiemast in de haven van Sint Maarten omgevallen. Ook zijn de haven en de luchthaven zwaar getroffen en liggen de schepen op elkaar en in de straten. Op het eiland geldt nog steeds een uitgaansverbod.

Op Saba en Sint-Eustatius was eerder ook een uitgaansverbod ingesteld, maar dat is volgens de Rode Kruiswoordvoerder inmiddels opgeheven. Hulpverleners van de organisatie zijn op deze eilanden begonnen met het ruimen van puin.

Hulp

Het Rode Kruis deelt op Sint Maarten dekens en dekzeilen uit aan de bevolking. De komende uren wordt nog veel regen verwacht. De hulporganisatie vreest dat dit kan leiden tot modderstromen die voor ''extra complicaties'' kunnen zorgen.

Het kabinet is intussen druk met de coördinatie van nationale en internationale hulp. De Nederlandse bewindslieden leven mee, zegt premier Mark Rutte. Hij wijst erop dat twee marineschepen zodra het weer het toelaat vanuit Aruba en Curaçao militairen en hulpgoederen zullen afleveren. Honderd militairen zijn al in het gebied. 

De ministers die het meest betrokken zijn bij de hulpverlening op de door de orkaan Irma getroffen eilanden komen donderdagochtend bijeen in het Nationaal Crisis Centrum. Behalve premier Rutte zullen Stef Blok (Veiligheid en Justitie), Jeanine Hennis (Defensie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) aanwezig zijn.

Barbuda

Behalve op Sint Maarten is de ravage ook groot op het Britse eilandje Barbuda, dat als eerste werd getroffen door Irma. Er werden door een weerstation windstoten doorgegeven van 300 kilometer per uur. Premier Gaston Browne van Antigua en Barbuda bezocht Barbuda woensdag na het passeren van de storm, en vreest dat negentig procent van het eiland compleet verwoest is. Hij liet weten dat voor zeker 125 miljoen euro schade is aangericht. "De wederopbouw zal jaren duren", zei Browne, die liet weten dat de orkaan op Barbuda zeker één leven heeft geëist.

Op Barbados heeft Irma het leven van een surfer geëist.

Puerto Rico

Het oog van Irma passeerde woensdagavond laat het noordelijke deel van Puerto Rico. In de hoofdstad San Juan bezweken tal van bomen door de harde regen en sterke wind. Volgens de autoriteiten kwamen ongeveer de helft van de huishoudens en bedrijven zonder elektriciteit te zitten. Orkaan Irma trekt vanaf woensdagavond richting de Amerikaanse staat Florida. 

Meer dan honderdduizend inwoners van Miami en omgeving hebben de opdracht gekregen om te vertrekken met het oog op de komst van de orkaan. Gouverneur Rick Scott van Florida reisde woensdag door het kustgebied van het zuiden van Florida om te waarschuwen voor de verwoestingen die Irma zou kunnen aanrichten.

Onder de mensen die tijdelijk hun huis moeten verlaten zijn bewoners van stacaravans en mensen die in laaggelegen gebieden als Key Biscayne en Miami Beach wonen.

Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center is de tropische storm 'Jose' inmiddels ook uitgegroeid tot een orkaan die onderweg is naar de Caribische eilanden. Het is nog onduidelijk of die orkaan ook de Nederlandse Antillen zal bereiken en hoe zwaar die zal zijn.