Orkaan Irma heeft woensdag enorme schade aangericht op Sint Maarten. Volg de laatste ontwikkelingen hier in onze liveblog.

- Irma trok over Bovenwindse eilanden
- 18 dodelijke slachtoffers door orkaan
- Tientallen gewonden op verschillende eilanden
- Twee doden op Sint Maarten, 43 gewonden
- Geen slachtoffers Saba en St. Eustatius
- Schade op St. Maarten 'enorm'
- Verwoesting andere eilanden beperkt
- Eerste noodhulp aangekomen
- Orkaan Jose in aantocht
vrijdag 8 september 2017 om 20:50
De plunderingen op Sint-Maarten baren inwoners van het eiland zorgen. Maar politie en leger krijgen er snel meer mankracht bij om de orde te handhaven, vertelde marinecommandant Peter Jan de Vin vrijdagavond bij Nieuwsuur.

Inmiddels zijn twintig agenten van Curaçao en twintig agenten van Aruba ingevlogen, aldus De Vin. Daar komen snel nog vijftig politiemensen bij van een samenwerkingsverband van de politie dat op de Antillen actief is. Ook landen er morgen nog eens honderd mariniers. De openbare orde is "steeds meer onder controle aan het raken", aldus de commandant.
vrijdag 8 september 2017 om 19:52
Doordat de communicatiemiddelen op Sint-Maarten nog maar nauwelijks functioneren, weet waarschijnlijk niet iedereen op het eiland dat nóg een orkaan in aantocht is. Jose, inmiddels een orkaan van de vierde categorie, trekt in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) langs het eiland.

Het Rode Kruis en de marine proberen zo veel mogelijk mensen in te lichten, onder andere door met een snelle boot naar afgelegen gebieden te varen.
vrijdag 8 september 2017 om 17:01
Nu orkaan Irma richting de Verenigde Staten trekt, waarschuwt de gouverneur van Florida dat inwoners van evacuatiegebieden onmiddellijk moeten vertrekken. De orkaan komt vermoedelijk in zijn staat aan land. "De tijd raakt op", benadrukte Rick Scott, die stelde dat de gevolgen van Irma van kust tot kust zullen worden gevoeld.

De Amerikaanse autoriteiten roepen 650.000 mensen op hun huizen in en rond de stad Miami te verlaten. Het gaat om de grootste evacuatie in de geschiedenis van de regio, zei burgemeester Carlos Giménez van de county Miami-Dade.

Ook president Donald Trump benadrukte de grootte van de storm. "Dit is een storm met absoluut historische vernietigende potentie'' aldus de president.
vrijdag 8 september 2017 om 15:45
De persconferentie van minister Plasterk is afgelopen.
vrijdag 8 september 2017 om 15:42
Plasterk: "Uiteindelijk is iedereen op het eiland afhankelijk van noodhulp. Een deel van de mensen die eten en drinken heeft ingeslagen, komt de komende dagen door. Maar ook die voorraad raakt op een gegeven moment op."
vrijdag 8 september 2017 om 15:41
Plasterk heeft geen informatie over de nationaliteiten van de overledenen en de slachtoffers.
vrijdag 8 september 2017 om 15:39
Zijn er op Sint Maarten nog wel genoeg schuilplaatsen? "We weten niet zeker of de naderende storm van morgen sterk wordt. De bewoners moeten luisteren naar berichten van lokale autoriteiten en binnen blijven", aldus Plasterk.
vrijdag 8 september 2017 om 15:38
Plasterk herhaalt zijn oproep om via het Rode Kruis de getroffen bevolking te steunen. "Het reddingswerk laten we aan de professionals over."
vrijdag 8 september 2017 om 15:37
Plasterk op de vraag of Nederland effectief gezag heeft over het eiland: "De noodhulp die wordt verleend is op verzoek van de autoriteiten op Sint Maarten."
vrijdag 8 september 2017 om 15:35
Plasterk: "De premier van Sint Maarten heeft gister in een radio-oproep de bewoners opgeroepen om de rust te bewaren."
vrijdag 8 september 2017 om 15:33
Plasterk: "Momenteel hebben we extra aandacht voor dialysepatiënten, daar zijn er momenteel 65 van op Sint Maarten. Vijftien van hen vliegen naar Arbua, dat zijn de acute situaties. De overige vijftig vliegen morgen."
vrijdag 8 september 2017 om 15:31
Minister Plasterkt meldt op een persconferentie dat er twee doden zijn op Sint Maarten. 43 mensen zijn gewond geraakt, van wie elf ernstig.
vrijdag 8 september 2017 om 14:41
De naderende orkaan José heeft aan kracht gewonnen en valt inmiddels in de vierde categorie. Dat is het op één na hoogste niveau. Jose kent windsnelheden van 240 kilometer per uur. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center is Jose extreem gevaarlijk. Naar verwachting bereikt de orkaan zaterdag Sint Maarten.
vrijdag 8 september 2017 om 14:36
De persconferentie van generaal-majoor der Mariniers Richard Oppelaar is afgelopen. Om 17.30 volgt een update van minister Plasterk.
vrijdag 8 september 2017 om 14:36
Oppelaar over de plunderingen: "Er zijn schoten gelost, maar niet structureel. Er is niet gevuurd op Nederlandse militairen en ook niet door militairen."
vrijdag 8 september 2017 om 14:34
"We zijn terughoudend met voedsel- en medicijndroppings. Dat kan schade veroorzaken", aldus Oppelaar. "Alles wat los ligt, gaat bij de volgende storm weer vliegen. De voorbereidingen die worden getroffen zijn erop gericht om dat scenario te minimaliseren."
vrijdag 8 september 2017 om 14:31
Oppelaar noemt de plunderingen onacceptabel en ontkent niet dat de plunderaars wapens bij zich hebben. "De militairen in het gebied mogen zich verweren als zij worden aangevallen", aldus de generaal-majoor.
vrijdag 8 september 2017 om 14:29
Oppelaar: "Het ziekenhuis op Sint Maarten staat nog overeind. De stroomvoorziening is uitermate fragiel. Operatiekamers hebben onder water gestaan. Een aantal liggende patiënten worden van het eiland getransporteerd."
vrijdag 8 september 2017 om 14:26
De generaal-majoor heeft er begrip voor dat mensen nu naar Sint Maarten willen, maar dat is op dit moment niet mogelijk. "Het is moeilijk om binnen te komen en moeilijk om weg te komen", aldus Oppelaar.
vrijdag 8 september 2017 om 14:23
Oppelaar stelt dat het beeld over slachtoffers fluctueert. In het ziekenhuis zijn slachtoffers opgenomen, ook op de intensive care. Hij wijst op ruim zestig dialyse-patiënten, die zo snel mogelijk ergens ander moeten worden ondergebracht. Volgens Oppelaar blijft het aantal dodelijke slachtoffers momenteel op één staan.
vrijdag 8 september 2017 om 14:20
Oppelaar: "We concentreren ons op vitale plaatsen, zoals het ziekenhuis. We houden rekening met het sturen van extra militairen. Op Curaçao hebben we 120 militairen beschikbaar die kunnen worden ingezet. Op aanvraag leveren wij militaire bijstand en noodhulp."
vrijdag 8 september 2017 om 14:18
Oppelaar: "We zijn vanwege de staat van het vliegveld terughoudend met het sturen van grote vliegtuigen. In de loop van zaterdagochtend komt het eerste Hercules-vliegtuig met bevoorrading aan op Sint Maarten. Civiel vliegverkeer is nagenoeg onmogelijk, de vliegvelden zijn niet verlicht. Zo'n 70 procent van de infrastructuur is vernietigd."
vrijdag 8 september 2017 om 14:16
De generaal-majoor van de marine weet niet hoeveel vluchten er nodig zijn om de bewoners in hun eerste levensbehoefte te voorzien. Hij zegt dat de marine volgende week actief blijft om noodhulp te verlenen en hulporganisaties te ondersteunen.
vrijdag 8 september 2017 om 14:14
Oppelaar: "Er zijn zeker locaties op Sint Maarten die we als grimmig kunnen bestempelen. De supermarkten zijn leeg en er is geen herbevoorrading. Er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest. Openbare veiligheid is een heel breed begrip, maar de situatie is op dit moment onder controle."
vrijdag 8 september 2017 om 14:12
Oppelaar: "De schade op Sint Maarten is enorm en de communicatie met het eiland is zeer moeizaam. Uiteraard staat Defensie beschikbaar voor het lokale gezag."
vrijdag 8 september 2017 om 14:11
Oppelaar: "De volgende storm Jose komt iets eerder dan we dachten. We bekijken nu hoe we het beste hulp kunnen bieden na afloop van Jose, die naar verwachting ergens in zaterdagnacht binnenkomt. Dat is een permanent aandachtspunt."
vrijdag 8 september 2017 om 14:10
Oppelaar: "We hebben gister twee vliegtuigen in de lucht gekregen. Daar zitten voornamelijk goederen in, maar ook militairen. Vanmorgen is een tweede toestel vertrokken vanuit Eindhoven. Naar verwachting komt dit vliegtuig morgen aan met voeding, water en medicijnen."
vrijdag 8 september 2017 om 14:08
Oppelaar: "Het schip Zr.Ms. Pelikaan Pelikaan is van Sint maarten terug naar Curaçao om nieuw materieel te laden. Na de volgende orkaan Jose zal die terugkeren."
vrijdag 8 september 2017 om 14:06
Generaal-majoor der Mariniers Richard Oppelaar: "De helikopter van het schip Zr. Ms. Zeeland heeft goederen gelost. Het schip zal de haven vandaag verlaten. Het vliegveld is momenteel alleen beschikbaar voor militaire vliegtuigen."
vrijdag 8 september 2017 om 14:01
Livestream: Persconferentie stand van zaken hulpverlening op Sint Maarten
Livestream: Persconferentie stand van zaken hulpverlening op Sint Maarten
vrijdag 8 september 2017 om 13:36
Video-overzicht: Orkaan Irma laat spoor van vernieling achter in Caribisch gebied
Video-overzicht: Orkaan Irma laat spoor van vernieling achter in Caribisch gebied
vrijdag 8 september 2017 om 12:39
Meer vliegtuigen luchtmacht naar Sint-Maarten
Een tweede C-130 Hercules is vertrokken richting Sint Maarten. Het vrachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht steeg vrijdag op vanaf Vliegbasis Eindhoven. Aan boord zitten vooral voedsel en water. Het toestel komt waarschijnlijk zaterdagavond lokale tijd aan op Curaçao. Van daaruit zal het hulpgoederen overbrengen naar Sint Maarten.

Op donderdag was ook al een C-130 Hercules vertrokken. Die komt waarschijnlijk vrijdagavond laat aan in Curaçao. De beide Herculessen zijn geschikt om op slecht bereikbare banen te landen. De luchthaven van Philipsburg is zwaar beschadigd door orkaan Irma.

Een ander transporttoestel, een KDC-10, is al gearriveerd op Curaçao. Aan boord zitten militairen, die worden ingezet voor de noodhulp. Later vrijdag vertrekt nog een transportvliegtuig, een Boeing C-17 Globemaster III, met hulpgoederen. (ANP)
vrijdag 8 september 2017 om 12:12
Op giro 5125 van het Rode Kruis is tot nu toe 850.000 euro binnengekomen.
vrijdag 8 september 2017 om 11:53
De minister-president van Sint-Maarten, William Marlin, heeft de bevolking van zijn door orkaan Irma getroffen eiland toegesproken via de radio. Hij veroordeelde de plunderingen en riep op tot kalmte. Op Sint-Maarten zijn in de chaos na de orkaan heel veel winkels leeggeroofd.

In verband met de nieuwe orkaan José die richting het eiland trekt, geldt er een uitgaansverbod op Sint-Maarten. Marlin drong er bij de bevolking op aan om zich daar aan te houden. (ANP)
vrijdag 8 september 2017 om 11:43
Het hoofd van de FEMA zegt dat ondanks de orkaan nu categorie vier heeft, "het een enorm gevaarlijke orkaan" blijft.
vrijdag 8 september 2017 om 11:40
Het hoofd van de Amerikaanse rampenbestrijding (FEMA) zegt dat orkaan Irma "de Verenigde Staten zal verwoesten".
vrijdag 8 september 2017 om 11:21
Op het Franse deel van het Caribische eiland Sint-Maarten en op het eiland Saint-Barthélemy zijn negen doden gevallen. Zeven mensen worden nog vermist. Dit zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, vrijdag. Hij zei dat er 112 gewonden zijn gevallen. (ANP)
vrijdag 8 september 2017 om 11:03
Ooggetuige Godelieve Wesselingh op Sint Maarten: "We zijn in ons hotel en hebben een van de weinigen op het eiland nog stroom en water. Nog maar een dag brandstof voor de generator en zeer weinig water, zegt het hotelmanagement. De schuifdeur is uit zijn voegen en overal om ons heen puin dat zal rondvliegen als Jose komt."
vrijdag 8 september 2017 om 10:53
RVD: Zijne Majesteit de Koning vertrekt zondag, vergezeld door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, naar Curaçao. Daar worden ze geïnformeerd over de hulpverlening die vanaf Curaçao wordt verleend ten behoeve van de bovenwindse eilanden. Ter plekke wordt bekeken of en wanneer het mogelijk is Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius te bezoeken.
vrijdag 8 september 2017 om 10:46
Het Rode Kruis laat tegenover NU.nl weten dat er op dit moment 26 hulpverleners van de organisatie op Sint Maarten aanwezig zijn, en nog 25 worden nog ingevlogen. De opvanglocaties op het eiland zijn uitgebreid van zes naar tien en daar krijgen de mensen medisch hulp die dat het hardst nodig hebben.

"Het grootste probleem is nu een gebrek aan drinkwater en hygiëne, de winkels zijn bijna leeg", aldus een woordvoerder van het Rode Kruis. "Op Saba is nog voor twee dagen schoon drinkwater aanwezig."

Het Rode Kruis doet onderzoek op Sint Maarten met behulp van een drone.
vrijdag 8 september 2017 om 10:31
Franse minister op Sint Maarten
De Franse minister belast met de overzeese gebiedsdelen, Annick Girardin, heeft een bezoek gebracht aan het door de orkaan Irma getroffen eiland Sint Maarten. Girardin zei tegen Franse media tijdens een inspectie van de schade in het noordoosten van het eiland dat ze geschokt is. Ze zei "over de omvang van schade te hebben gehoord, maar om het met eigen ogen te zien, is erg schokkend".

Girardin sprak ook over plunderingen. "We gaan ons op de veiligheid richten en dan volgt de wederopbouw'', zei de 53-jarige bewindsvrouw.

Het eiland is sinds 1648 voor een deel Frans en voor een deel Nederlands. Er wonen bijna 78.000 mensen, waarvan bijna 37.000 in het Franse Saint Martin. (ANP)
vrijdag 8 september 2017 om 10:07
Koninklijke Marine: plunderingen en onrustige sfeer
Op Sint Maarten vinden nog steeds plunderingen plaats. "Soms in rustige en soms in onrustige sferen", zegt een woordvoerder van de marine. Mariniers en militairen van de marechaussee ondersteunen momenteel de lokale autoriteiten bij het bewaren van de openbare orde en veiligheid.

"Zo kunnen de hulpgoederen effectief verdeeld worden zodra deze vanaf Curaçao arriveren." Defensie bekijkt ook op welke wijze medische evacuatie kan plaatsvinden.

Het vliegveld van Sint Maarten is door marinepersoneel opgeruimd. Daarmee is de weg vrij gemaakt voor een vliegtuig van de luchtmacht met nog eens 110 extra mariniers, acht specialisten van de landmacht en genoeg voedsel en drinken voor 40.000 mensen voor de komende vijf dagen. (ANP)
vrijdag 8 september 2017 om 10:00
Vanmiddag om 16.00 uur zal er op het ministerie van Defensie een persbriefing plaatsvinden over de hulpverlening op Sint Maarten na orkaan Irma. Directeur Directie Operaties Defensie, de generaal-majoor der Mariniers Oppelaar, zal een toelichting geven op de afgelopen 24 uur en de huidige stand van zaken.
vrijdag 8 september 2017 om 09:55
Ravage op Sint Maarten na orkaan Irma. (Foto ANP)
vrijdag 8 september 2017 om 09:50
Rutte: 'Sint Maarten heeft alle mogelijke hulp nodig'
Rutte: 'Sint Maarten heeft alle mogelijke hulp nodig'