Achttien islamitische organisaties in Nederland zijn de afgelopen jaren financieel ondersteund door liefdadigheidsinstellingen uit Koeweit.

De NRC bericht over een vertrouwelijk document dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken onlangs van Koeweit heeft ontvangen.

Het is voor het eerst dat de Golfstaat dit soort informatie met Nederland deelt, aldus de krant. De Nederlandse overheid was tot nu toe niet op de hoogte van de geldstromen vanuit Koeweit naar Nederlandse islamitische organisaties.

Het gaat in totaal om zo’n 10 miljoen euro. Eén van de organisaties die geld heeft ontvangen, is de omstreden Al Fitrah-moskee in Utrecht. Deze ontkende in het verleden dit soort financiële banden te onderhouden met Koeweit.

Inlichtingendiensten

De Al Fitrah-moskee heeft onder meer geld ontvangen van de Revival of Islamic Heritage Society, een organisatie die op de terrorismelijst van de Amerikaanse inlichtingendiensten staat.

De Tweede Kamer is in de zomer op de hoogte gesteld van de informatie. Nederlandse inlichtingendiensten doen nu onderzoek naar de geldstromen.