Korpschef Erik Akerboom heeft de omstreden oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie Frank Giltay ''een voorgenomen besluit verstrekt'', maar wil nog niets vertellen over de inhoud daarvan. 

Het besluit is nog niet definitief, omdat Giltay er eerst op mag reageren. NRC meldde vrijdagavond op basis van de ontslagbrief dat hij strafontslag krijgt vanwege ''zeer ernstig plichtsverzuim''. Hij zou misbruik hebben gemaakt van het budget van de COR.

De politie laat weten ''na te gaan hoe het kan dat media beschikken over informatie uit het voorgenomen besluit''. Vooralsnog zijn er volgens de politie ''geen indicaties van interne betrokkenheid''. Wie dan wel achter het lek zit, kan een woordvoerder niet zeggen.

Volgens de krant heeft Akerboom de brief in juli naar Giltay gestuurd. Het vertrouwelijke schrijven van twintig pagina's bevat de resultaten van een langdurig integriteitsonderzoek naar de handel en wandel van de oud-voorzitter. Hij werd een jaar geleden al geschorst na een oriënterend onderzoek.

Giltay, die eind vorig jaar werd geschorst, mag nog schriftelijk bezwaar maken tegen zijn ontslag. 

Prosecco

Tegen Giltay is kort voor zijn schorsing aangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte, oplichting, verduistering en ambtelijke omkoping. Het Openbaar Ministerie maakt waarschijnlijk in oktober bekend of hij zal worden vervolgd.

Giltay zou als COR-voorzitter onder meer grote hoeveelheden alcohol hebben genuttigd op kosten van de politie. Hij declareerde bijvoorbeeld rekeningen voor diners met negen eters, waar acht flessen wijn werden genuttigd.

Op een andere gelegenheid bestelde Giltay zonder verklaring 198 flessen prosecco, die werden bezorgd aan zijn echtgenote, en gaf hij 5.000 euro uit aan onder andere theaterkaartjes en een golfclinic op een veiling.  

Creditcard

Ook zou de Giltay oneigenlijk gebruik hebben gemaakt van een creditcard, die hem door de politie was verschaft. Hoewel het pinnen van contant geld hem was verboden, nam hij binnen een jaar 14.000 euro op. Hij kon veel van die uitgaven niet verantwoorden en vroeg verkopers om facturen aan te passen. 

Het ministerie van Justitie heeft een onderzoekscommissie aangesteld. Die bekeek het uitgavenpatroon bij de COR, die een jaarlijks budget van ongeveer 1,5 miljoen euro had. Het onvermogen van de politietop en het departement om daar iets aan te doen is ook onder de loep genomen. 

De zogeheten commissie Ruys presenteert haar bevindingen op 12 september. Eigenlijk zou dat al eerder gebeuren, maar de presentatie werd uitgesteld nadat oud-korpschef Gerard Bouman in de zomer een zware hartaanval kreeg, waaraan hij op 31 juli overleed.

Te druk

Bouman heeft in het integriteitsonderzoek van de politie verklaard dat hij het te druk had om de uitgaven van de centrale ondernemingsraad in de gaten te houden. 

Wel gaf hij toe de oud-voorzitter persoonlijk 4.000 euro te hebben geleend om hem te helpen bij het aflossen van zijn twee hypotheken. Toen Giltay in 2015 werd gearresteerd op verdenking van mishandeling van zijn vrouw, verzekerde Bouman hem dat hij voorzitter van de COR kon blijven. Vlak voordat Bouman begin 2016 vertrok bij de Nationale Politie, liet hij Giltay van schaal 9 naar schaal 11 bevorderen wegens bijzondere verdiensten.

Giltay zou de vrije hand hebben gekregen van Bouman. De suggestie werd zelfs gewekt dat die veel door de vingers zag in ruil voor Giltays steun.