Het Openbaar Ministerie vervolgt vijf minderjarigen voor mishandeling van een homostel op de Nelson Mandelabrug in Arnhem op 2 april van dit jaar. Het gaat om drie 16-jarige jongens, een 14-jarige en een 15-jarige. 

Dat laat het OM woensdag weten. Op korte termijn zal de tenlastelegging bekend gemaakt worden, meldt het OM. 

De jongens, allemaal afkomstig uit Arnhem, moeten op 19 december voor de jeugdrechter verschijnen. Vanwege hun leeftijd zal de zaak grotendeels achter gesloten deuren worden behandeld in de rechtbank in de hoofdstad van Gelderland. 

Het stel van 31 en 35 jaar liep zondagochtend 2 april over de brug toen zes tot acht jongeren langs kwamen fietsen en de mannen begonnen uit te schelden. Volgens de slachtoffers was de aanleiding dat zij hand in hand liepen. Een van de mannen kreeg een klap met een betonschaar en raakte daardoor zeker vier tanden kwijt.

Confrontatie

Volgens enkele verdachten heeft het homostel zelf de confrontatie gezocht. Er is echter door hen geen aangifte tegen de mannen gedaan. De minderjarige jongens werden enkele dagen na de mishandeling weer vrijgelaten. De onderzoeksrechter achtte de kans op herhaling van hun gedrag klein en ook hun leeftijd speelde een rol bij dat besluit.

De mishandeling heeft internationaal veel aandacht getrokken en leidde tot geschokte reacties. Velen lieten zich uit protest hand in hand met een seksegenoot fotograferen. Het weekend na de mishandeling kwamen in de binnenstad van Arnhem zo'n 2.500 mensen bijeen om hun afschuw te tonen over geweld tegen homo's. In andere plaatsen waren soortgelijke manifestaties.

Duizenden mensen protesteren tegen homogeweld in Amsterdam
Duizenden mensen protesteren tegen homogeweld in Amsterdam