Tienduizenden fans van het Nederlands elftal hebben jarenlang privé-activiteiten van de bestuurders van hun Supportersclub gefinancierd. Dat meldt onderzoekswebsite Follow the Money.

Bestuurders van Supportersclub Oranje financierden zakelijke en privé-activiteiten en toucheerden volgens Follow the Moneyeen digitaal platform voor onderzoeksjournalistiek, tonnen uit de kas van de supportersclub.

Uit documenten, facturen en vertrouwelijke jaarrekeningen van de stichting Supportersclub Oranje blijkt onder andere dat de penningmeester een maandelijkse managementvergoeding van tienduizend euro ontving, melden de journalisten.

Verder zouden de drie bestuursleden in vier jaar tijd voor tonnen aan 'licentie- en representatiekosten' in rekening hebben gebracht. Ook zijn veel feesten en evenementen bezocht op kosten van de supportersclub.

'Uniek contract'

Jarenlang waren kaarten voor wedstrijden van het Nederlands eftal op EK's en WK's, en voor uitwedstrijden, alleen te verkrijgen in combinatie van het lidmaatschap van de Supportersclub.

De advocaat van de bestuurders en de penningmeester stelt in een reactie tegen Follow the Money dat "de Supportersclub Oranje met 35.000 leden en een eigen uniek contract met de KNVB ook representatieve verplichtingen heeft te onderhouden." Volgens het platform is er al jaren geen Raad van Toezicht meer.

De KNVB laat in een reactie aan NU.nl weten "kennis te hebben genomen van de berichtgeving". "De Supportersclub is een zelfstandig bedrijf waar wij een zakelijke verhouding mee hebben", zegt een woordvoerder van de voetbalbond. "We wachten de reactie van de Supportersclub af voordat wij ons standpunt bepalen."