Een groot regenfront veroorzaakt vanaf dinsdagavond bijna twee dagen lang heel veel neerslag in grote delen van Nederland. Lokaal kan binnen een etmaal meer dan de halve maandsom vallen.

"We kunnen nog niet exact aangeven waar hoeveel regen gaat vallen", stelt Harry Geurts van het KNMI. "Maar dat een groot deel van het land woensdag een heel natte dag gaat beleven, is zeker."

Volgens de meteoroloog kan plaatselijk 50 milimeter regen vallen. "Vooral het verschil met dinsdag is opvallend", legt Geurts uit. "Veel mensen zullen niet bedacht zijn op de regen na zo’n schitterende, rustige, warme zomerdag."

Dinsdag werd het iets na 13.30 uur 30 graden in het Limburgse Ell. Daarmee werd sinds 19 juli voor het eerst weer een tropische temperatuur bereikt.

Verschil

Wilfred Janssen van Weerplaza beklemtoont dat het verschil in neerslag in verschillende gebieden heel groot kan zijn. "Het gaat grotendeels om buiige regen", legt hij uit. "Maar alle provincies ten noorden van de lijn Vlissingen-Groningen moeten dinsdagavond en woensdagochtend rekening houden met flinke neerslag."

De regen zal woensdag vooral het noordwesten van het land treffen, oftewel de provincies Noord-Holland en Friesland. Het zuiden en zuidoosten van Nederland krijgen pas woensdag aan het eind van de dag te maken met regen. 

Zware spits

De verkeersdienst VID waarschuwt dat automobilisten woensdag flink wat hinder zullen gaan ondervinden. Vooral rond Amsterdam krijgen automobilisten naar verwachting te maken met een zware spits, ook doordat de A10-West dicht is vanwege werkzaamheden.