De Nederlandse Spoorwegen (NS) verwachten in september meer dan 35 miljoen reizigers te gaan vervoeren, 1,7 miljoen meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging komt volgens de NS door de groeiende economie en de dalende werkloosheid.
 

Door de aanschaf van treinen en slimmer onderhoud heeft NS nu tweehonderd meer rijtuigen beschikbaar dan in september vorig jaar, in totaal: 2.750 rijtuigen. Die worden ingezet op drukke trajecten om treinen te verlengen.

Ondanks de maatregelen waarschuwt topman Roger van Boxtel wel voor vertraging en drukte. "In het drukke Nederland hoort staan in de spits erbij, net zoals de files op de weg." 

Van Boxtel benadrukt dat het bedrijf voor 2,5 miljard euro in treinen investeert. Omdat het de komende jaren in de spits nóg drukker wordt, en alleen het regelen van extra treinen niet genoeg is, pleit Van Boxtel voor meer investeringen in de infrastructuur.

Vanaf 6 september test NS elke woensdag op het drukke traject Amsterdam-Utrecht-Eindhoven de tienminutentrein, een operatie waarmee tussen deze steden elke tien minuten een intercity rijdt. Daarmee zijn 15 procent meer reizigers te vervoeren.