Zwemmer Maarten van der Weijden heeft een nieuwe uitdaging. De voormalig olympisch kampioen wil volgend jaar in drie dagen de Elfstedentocht zwemmen. Het gaat om een afstand van 200 kilometer. 

Hij start in Leeuwarden op 18 augustus en wil dan langs alle steden van de tocht zwemmen om weer bij zijn beginpunt te finishen, zei hij maandagavond in het programma RTL Summer Night.

Hij wil met zijn zwemactie geld ophalen voor zijn stichting, die als doel heeft het leven van "voormalige, huidige en toekomstige kankerpatiënten te verbeteren". Mensen kunnen met Van der Weijden meezwemmen, van 500 meter tot de gehele afstand. Mensen kunnen zich laten sponsoren en dat geld gaat naar het goede doel.

Van der Weijden beloofde het water tijdens die drie dagen niet te verlaten. Als hij al zal moeten slapen tijdens zijn zwemtocht, dan doet hij dat op een luchtbed in het water, zei hij.

Zwemacties

Het is niet voor het eerst dat de langeafstandszwemmer een extreme uitdaging aangaat. De voormalig olympisch- en wereldkampioen open water zamelde vaker geld in met bijzondere zwemtochten, nadat hij zelf was getroffen door kanker en daarvan was genezen.

Vorige week zwom Van der Weijden heen en weer het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk over en in juni van dit jaar zwom hij van Amsterdam naar Rotterdam. Een maand eerder zwom hij 24 uur achter elkaar.